Zlatý puk získal po štvrtý raz Zdeno Chára

NETKY.SK • 30 Jún 2013, 09:27 • 2 min
Zlatý puk získal po štvrtý raz Zdeno Chára

BRATISLAVA - Najlepším hokejistom Slovenska v sezóne 2012/2013 sa stal obranca Zdeno Chára, ktorý tak obhájil vlaňajšie prvenstvo. Kapitán Bostonu Bruins získal svoj štvrtý absolútny Zlatý puk v kariére a počtom triumfov sa vyrovnal Mariánovi Hossovi.

slovakia

left justify in out

Obaja na sobotňajšom slávnostnom galavečere v bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton chýbali, keďže len pred niekoľkými dňami dohrali v zámorí finále NHL. Chára je na slovenskom tróne tretí rok v rade. Od roku 2006 dostali Zlatý puk pre najlepšieho slovenského hokejistu iba trenčianski odchovanci Chára a Marián Hossa. Tento rok rozhodol o absolútnom víťazovi najtesnejší výsledok v histórii ankety, keďže prvého Cháru a druhého Hossu delil iba jediný hlas. Obranca Bruins dostal v hlasovaní odborného kolégia 160 bodov, útočník Blackhawks 159, o rovných sto bodov viac ako jeho spoluhráč z Chicaga a takisto čerstvý držiteľ Stanleyho pohára Michal Handzuš, ktorý skončil v ankete na tretej priečke. Štvrté a piate miesto obsadili obrancovia, Andrej Sekera a Ľubomír Višňovský získali zhodne po 40 bodov (o poradí rozhodol vyšší počet umiestnení na prvom, resp. druhom mieste). Tridsaťšesťročný Chára odštartoval uplynulý ročník v KHL v drese HC Lev Praha, po ukončení lockoutu sa vrátil do Bostonu. Ako kapitán priviedol svoj tím až do finále Stanleyho pohára, kde Bruins v šiestich zápasoch nestačili na Chicago. Držiteľ Norrisovej trofeje z roku 2009 a šesťnásobný účastník All-Star víkendu nazbieral v 48 stretnutiach základnej časti skrátenej sezóny NHL 19 bodov za 7 gólov a 12 asistencií, s 15 bodmi (3+12) v 22 dueloch bol druhým najproduktívnejším zadákom play off.

Chára síce nemohol byť prítomný na galavečere, ale organizátori telefonicky sprostredkovali jeho reakciu z USA. "Chcel by som pogratulovať všetkým oceneným, Dominikovi Graňákovi k zisku Gagarinovho pohára a Mariánovi Hossovi a Michalovi Handzušovi k zisku Stanleyho pohára. Rád by som poďakoval všetkým, ktorí mi dali hlas, rodine, spoluhráčom a fanúšikom," uviedol držiteľ strieborných medailí z Petrohradu 2000 a Helsínk 2012. Cenu prebral z rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča jeho otec, bývalý československý reprezentant v zápasení Zdeněk Chára: "Zdeno mal ťažký začiatok kariéry, veľmi si toto ocenenie váži."

 

Chára na sobotňajšom slávnostnom galavečere dostal dve ocenenia, keď ho vyhlásili aj za najlepšieho obrancu sezóny. Túto anketu, ktorej víťaz získal aj Cenu Róberta Švehlu, vyhral najvyšší muž NHL už po siedmy raz. Predtým ju ovládol v rokoch 2004, 2006, 2009, 2010, 2011 a 2012. Chára v kategórii triumfoval pred Andrejom Sekerom z Buffala a Ľubomírom Višňovským z NY Islanders.

Cenu Vlada Dzurillu pre najlepšieho brankára získal predovšetkým za výkony v KHL Rastislav Staňa. Gólman CSKA Moskva predstihol Jaroslava Janusa zo Slovana Bratislava a Júliusa Hudáčka z Frölundy (od novej sezóny Sibir Novosibirsk).

Najlepším útočníkom sa stal jednoznačne Marián Hossa. Tridsaťštyriročný krídelník v hlasovaní zdolal kolegu z Chicaga Michala Handzuša, tretie miesto obsadil Tomáš Kopecký z Floridy. Cenu za Hossu prebral reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek. "Marián si cenu určite zaslúži. Na budúcoročných ZOH v Soči by mal byť jedným z našich kľúčových hráčov a spolu s ďalšími finalistami ceny sa budeme na neho veľmi spoliehať," povedal Vůjtek.

Najlepším trénerom sezóny sa stal kormidelník extraligového majstra HKM Zvolen Peter Mikula.
"V živote som nečakal, že budem stáť na tomto mieste. Je to pre mňa významné ocenenie, za ktorým stojí veľká skupina ľudí, ktorí mi pomáhali. Vďaka patrí najmä hráčom, ktorí oduševnene bojovali, aby dostali Zvolen tam, kde teraz je. Vytvorili sme silnú, pracovitú, trpezlivú skupinu ľudí, ktorá slávila úspech," vyslovil sa úspešný tréner.

Za najlepšieho hráča do 20 rokov vyhlásili útočníka Slovana Bratislava Marka Daňa, ktorý získal Cenu Pavla Demitru. Cenu Juraja Okoličányho pre najlepšieho rozhodcu si odniesol Bratislavčan Vladimír Baluška.

Už pred slávnostným vyhlásením boli známe mená členov All-Star tímu Tipsport extraligy. Do elitnej šestky najvyššej súťaže sa dostali brankár Tomáš Tomek (ŠHK 37 Piešťany), obrancovia Peter König (HK Nitra), Martin Štrbák (HC Košice) a útočníci Marcel Haščák (HC Košice), Lukáš Jurík (HKm Zvolen) a Žigmund Pálffy (HK 36 Skalica).


Výsledky ankety o najlepšieho hokejistu Slovenska - ZLATÝ PUK 2013:


Najlepší hokejista SR v sezóne 2012/2013: 1. Zdeno Chára 160 bodov, 2. Marián Hossa 159 b., 3. Michal Handzuš 59 b., 4. Andrej Sekera 40 b., 5. Ľubomír Višňovský 40 b (o poradí rozhodol vyšší počet umiestnení na prvom, resp. druhom mieste). Ďalšie poradie: 6. Dominik Graňák, 7. Tomáš Kopecký, 8. Tomáš Záborský, 9. Rastislav Staňa, 10. Tomáš Tatar.

Najlepší hráč do 20 rokov – Cena Pavla Demitru: 1. Marko Daňo 104 bodov, 2. Peter Cehlárik 30 b., 3. Tomáš Mikúš 27 b. Ďalšie poradie: 4. Peter Čerešňák, 5. Martin Reway, 6. Bruno Mráz, 7. Adam Nagy, 8. Martin Gernát, 9. Marek Tvrdoň, 10. Matúš Matis.

Najlepší brankár – Cena Vladimíra Dzurillu: 1. Rastislav Staňa 94 bodov, 2. Jaroslav Janus 68 b., 3. Július Hudáček 20 b. Ďalšie poradie: 4. Jaroslav Halák, 5. Peter Budaj, 6. Ján Laco, 7. Tomáš Tomek, 8. Marek Šimko.

Najlepší obranca – Cena Róberta Švehlu: 1. Zdeno Chára 104 bodov, 2. Andrej Sekera 40 b., 3. Ľubomír Višňovský 38 b., Ďalšie poradie: 4. Dominik Graňák, 5. – 6. Branislav Mezei a Peter König.

Najlepší útočník – Cena Jozefa Golonku: 1. Marián Hossa 108 bodov, 2. Michal Handzuš 43 b., 3. Tomáš Kopecký 24 b. Ďalšie poradie: 4. Tomáš Záborský, 5. Marián Gáborík, 6. Tomáš Tatar, 7. – 8. Milan Bartovič a Branko Radivojevič, 9. – 12. Michel Miklík, Tomáš Surový, Lukáš Hvila a Richard Jenčík.

Najlepší tréner – Cena Ladislava Horského: 1. Peter Mikula 60 bodov, 2. Rostislav Čada 57 b., 3. Vladimír Vůjtek 51 b. Ďalšie poradie: 4. Milan Klement, 5. Peter Oremus, 6. Július Šupler, 7. Ernest Bokroš, 8. Antonín Stavjaňa, 9. – 10. Róbert Pukalovič, Anton Bartánus.

Najlepší rozhodca – Cena Juraja Okoličányho: 1. Vladimír Baluška 84 bodov, 2. Miroslav Valach 38 b., Peter Jonák 19 b. Ďalšie poradie: 4. Tomáš Orolín, 5. Daniel Konc, 6. Milan Novák, 7. Juraj Konc, 8. Jozef Kubuš, 9. Rudolf Lauff, 10. Peter Lokšík.

All Stars Tipsport extraligy 2012/2013:
Brankár: Tomáš Tomek (ŠHK 37 Piešťany)
Obrancovia: Peter König (HK Nitra), Martin Štrbák (HC Košice)
Útočníci: Marcel Haščák (HC Košice), Lukáš Jurík (HKm Zvolen), Žigmund Pálffy (HK 36 Skalica)

Predchádzajúci víťazi v hlavnej kategórii o najlepšieho hokejistu Slovenska:

Najlepší hokejisti Slovenska:

1994      Oto Haščák
1995      Peter Šťastný
1996      Jaromír Dragan
1997      Zdeno Cíger

Víťazi ankety Zlatý puk

1998    Istropolis, Bratislava        Peter Bondra
1999    Holiday Inn, Bratislava       Pavol Demitra
2000    Forum, Bratislava             Miroslav Šatan
2001    Istropolis, Bratislava         Miroslav Šatan
2002    Divadlo Andreja Bagara, Nitra  Peter Bondra
2003    Istropolis, Bratislava        Peter Bondra
2004    NTC, Bratislava               Miroslav Šatan
2005    Crowne Plaza, Bratislava       Ľubomír Višňovský
2006    Crowne Plaza, Bratislava      Marián Hossa
2007    SND,Bratislava               Marián Hossa
2008    Historická budova SND, Bratislava Marián Hossa
2009    Steel Arena, Košice              Zdeno Chára
2010    Hotel Bonbón, Bratislava          Marián Hossa
2011    Hotel Bonbón, Bratislava          Zdeno Chára
2012    Hotel DoubleTree by Hilton, BA    Zdeno Chára
2013 Hotel DoubleTree by Hilton, BA   Zdeno Chára




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies