Zlatý leopard zo 64. ročníka MFF v Locarne pre argentínsko-švajčiarsky film

NETKY.SK • 15 August 2011, 11:27 • 2 min
Zlatý leopard zo 64. ročníka MFF v Locarne pre argentínsko-švajčiarsky film

Zlatý leopard zo 64. ročníka MFF v Locarne pre argentínsko-švajčiarsky film

slovakia

left justify in out

img

Komorný príbeh argentínskej filmárky švajčiarskeho pôvodu Milagros Mumenthalerovej Abrir puertas y ventanas o troch neplnoletých sestrách si odnesie dnes z Locarna Zlatého leoparda, hlavnú trofej tamojšieho medzinárodného filmového festivalu. Víťazný film vznikol v argentínsko-švajčiarskej koprodukcii.
      Porota pod vedením portugalského producenta Paula Branca rozhodla v tomto roku aj o jednorazovom udelení ďalšieho Zlatého leoparda ako jej špeciálnej ceny. Toto ocenenie získal za "pozoruhodnú filmovú tvorbu" japonský básnik a režisér v jednej osobe Šindži Aojama, ktorého tvorbu zastupovala v hlavnej súťaži snímka Tokyo Koen.
      Obvyklú osobitú cenu poroty -  Strieborného leoparda za mimoriadny film udelili tentoraz izraelskej dráme Hašoter režiséra Nadava Lapida.
      Filmy ocenené hlavnou trofejou, ako aj osobitou cenou poroty sú celovečernými debutmi ich tvorcov.
      Strieborného leoparda za najlepšiu réžiu si odnesie Adrian Sitaru z Rumunska za film Din dragoste cu cele mai bune intentii, ktorého hlavnému predstaviteľovi Bogdanovi Dumitrachemu patrí aj trofej za najlepší mužský herecký výkon. Talentovaný rumunský filmár tak v Locarne, kde ho pred štyrmi rokmi ocenili hlavnou trofejou za najlepší film v kategórii krátkometrážnych snímok (Valuri), bodoval aj so svojím druhým celovečerným filmom.
      Cenu za najlepší ženský herecký výkon udelili Marii Canale za kreáciu vo víťaznej argentínsko-švajčiarskej koprodukcii.
      Zlatého leoparda v súťaži talentov získal film L'estate di Giacomo, ktorý taliansky režisér Alessandro Comodin nakrútil v taliansko-francúzsko-belgickej koprodukcii.
      Špeciálna cena poroty z tejto súťaže poputuje - podobne ako hlavná trofej - do Argentíny, a to vďaka dráme zo študentského prostredia El estudiante režiséra Santiaga Mitreho.
      Cena pre najlepší film mladých autorov patrí francúzskej snímke Nana, ktorú nakrútila režisérka Valérie Nassadianová.
      Už 64. ročník medzinárodného filmového festivalu v švajčiarskom Locarne otvorila 3. augusta projekcia amerického hororu Super 8 režiséra J.J. Abrahamsa na miestnom námestí Piazza Grande.
      Na festivale, ktorý bol v znamení mladých tvorcov, premietli takmer 300 filmov z rôznych končín planéty. Dve desiatky z nich súťažili o hlavnú trofej podujatia - Zlatého leoparda, 14 z nich tu uviedli dokonca v svetovej premiére.
      O lesk prehliadky sa postaralo viacero hviezd strieborného plátna, ktoré zavítali do dejiska prehliadky.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona