Zlatý kladivár Charfreitag: Satisfakcia za nesmiernu drinu

NETKY.SK • 29 Júl 2010, 07:59 • 2 min
Zlatý kladivár Charfreitag: Satisfakcia za nesmiernu drinu

Zlatý kladivár Charfreitag Satisfakcia za nesmiernu drinu - Ostatné športy Slovenská výprava a kladivár Libor Charfreitag sa dočkala na 20. ME atlétov v Barcelone historického úspechu.

slovakia

left justify in out

Slovenská výprava a kladivár Libor Charfreitag sa dočkala na 20. ME atlétov v Barcelone historického úspechu. Vo finále Charfreitag dominoval výkonom 80,02, striebro si vybojoval Talian Nicola Vizzoni 79,12 a bronz Maďar Krisztián Pars (Maď) 79,06.
      Hneď začerstva sa Libor Charfreitag mohol podeliť aj o dojmy, ktoré ho pri vychutnávaní zlata sprevádzali. "Zvíťaziť na európskom šampionáte je niečo úžasné, zlato však vnímam aj z inej strany, je pre mňa veľkou satisfakciou za všetky tie roky driny, ktoré som tejto disciplíne obetoval. Technicky som síce nežiaril, nebolo to ono, no ráta sa výsledok, a ten je pre mňa fantastický."
      Libor Charfreitag sa vynikajúco na finále naladil a so sériou 75,50 - 80,02 - x - x - 77,29 - 0 vyčnieval nad všetkými ostatnými. Ako jediný pokoril 80 m v 2. sérii a od tohto momentu už mohol s primeraným adrenalínom sledovať úsilie súperov. Záverečný pokus už nehádzal, ale triumfálnym zdvihnutím ruky dal všetkým najavo, že dominoval impozantným spôsobom, s erupciou v 2. sérii.
      Charfretagov vzácny kov znamená, že sa slovenská atletika od svojho samostatného účinkovania od roku 1993 prvýkrát ovečila na ME medailou. Zaujímavé je, že na MS sa radovala dosiaľ z troch bronzov, v Berlíne'09 vďaka kladivárke Martine Hrašnovej, v Osake'07 zásluhou práve Charfreitaga a na MS'97 v Aténach po bronzovom prekážkovom behu Igora Kováča.
      Libor Charfreitag z AŠK Slávia Trnava sa ovenčil zlatom v 32 rokoch pri svojom treťom štarte na ME (2002 - 7. vo finále, 2006 Göteborg - vypadol v kvalifikácii, celkovo 14.). V Barcelone potvrdil svoje výnimočné postavenie svetovej jednotky (80,59) a urobil radosť aj svojím trénerom, otcovi Liborovi st. a Davemu Wollmanovi, ktorý na neho dohliada za oceánom.
      Libor Charfreitag začal finále s upokojujúcimi 75,50, viac mal v 1. sérii na konte jedine Maďar Pars 77,34. Druhá séria bola hodenou rukavicou pre Charfreitaga, zlepšil sa Pars 79,06, Ziolkowski 75,97 a aj Bielorus Sviatocha 76,74 a Talian Vizzoni 75,72. Slovenský kladivár si nachystal fantastickú odpoveď, s 80,02 sa vyšvihol na čelo priebežného poradia a bolo zrejmé, že sa ovečí historickou medailou.
      Libor Charfreitag už v kvalifikácii naznačil, že má akurátnu formu na zlatý piedestál. Len dvakrát sa mu podarilo v kariére vyhrať kvalifikáciu na vrcholnom podujatí, teraz a pred tromi rokmi na MS v Osake. Vo finále sa chystal kvalifikačných 77,70 výrazne prehodiť, pretože túžba bola veľka - vybojovať pre slovenskú atletiku prvý vzácny rok od jej samostatnosti.
      Charfreitag si ušetril sily, kvalifikácia dopadla podľa želaného scenára a pokojne sa sústredil na finále. "Mohol som si doň preniesť aj poučenie, na súťaž sme dlho čakali a ja som od neustáleho postávania stuhol, vyťažil som však z prvej odhodovej fázy. V Barcelone som si splnil cieľ zabojovať o medailu a ponúklo sa aj zlato, tak prečo naň nesiahnuť. Iná méta neprichádzala do úvahy, tabuľkové postavenie ma presviedčalo o jej reálnosti. Veril som si aj preto, že všetkých súperov som poznal. Len jedného z nich nie, Bielorusa Kryvického, ten však nepostúpil do finále."
      Pred finále sa vykryštalizovala nádejná situácia. Bez Bielorurov Tichona a Deviatovského, dvoch dopingových hriešnikov, i Kryvického, ktorý kvalifikáciu nezvládol, sa za najväčších súperov Charfreitaga považovali Maďar Pars a Poliak Ziolkowski, olympijský víťaz zo Sydney'2000 a majster sveta z Edmontonu o rok neskôr. Veľa sa v kvalifikácii nehádzalo, favoriti na medaily pohoreli technicky a pre Charfreitaga sa otvoril väčší priestor na medailu. "Pred finále som si hovoril, že začnem zľahka a keď mi to pôjde, tak pridávať a pridávať. Aj sa mi to podarilo, v druhej sérii mi kladivo akurátne vyletelo. Hrozil som sa pokusu do klietky, alebo iného nezdaru, chcel som začať tak, ako v kvalifikácii. Síce som ju vyhral, no dobre viem, že vo finále sa mohlo udiať všeličo. Musel som sa pripraviť na veľmi dlhé pokusy, pretože boj o medaily dokáže naozaj veľmi inšpirovať."
      Charfreitag na svetový bronz v Osake'07 túžil nadviazať tým najlepším spôsobom. Tohtoročná svetová jednotka v tabuľkách jednoznačne velila na zlatý útok. "Kruh na štadióne mi umožňoval rýchle obrátky a ja mám takéto rád, nešmýkalo sa v ňom, dobre som sa mohol o povrch oprieť nohami. Jednoznačne mi vyhovoval, nedám naň dopustiť."
      Pred svojou rodinou, mamou, otcom a sestrou Libor Charfreitag kladivo dokonale vo finále v 2. pokuse rozkrútil. Inšpirovala ho najmä šanca na historické zlato, a tak si želal hlavne jedno. "Aspoň jeden pokus, ktorý mi vyjde, určite poletí ďaleko." A aj poletel.
      Konkurencia na Charfreitaga tentoraz nemala, i keď sa snažila, najviac Talioan Vizzoni, ktorý si v záverečnom pokuse dlhom 79,12 vybojoval striebro.
       Vo finále skoku do diaľky dosiahla Renáta Medgyesová taktiež životný úspech, keď obsadila 7. miesto v osobnom rekrode 671 cm. Deviatej Jane Velďákovej výkonom 654 cm chýbalo málo, aby postúpila do užšieho finále, iba dva cm. Zo zlata sa radovala prekvapujúco Lotyška Ineta Radevičová s národným rekordom 692 cm, rovnaký pokus so sezónnym maximom mala strieborná Portugalka Naide Gomesová, bronz patril Ruske Oľge Kučerenkovej so 684 cm.
      Vo finále diaľky sa historicky zišli dve slovenské ženy, čo sa okrem Rusiek už nikomu nepodarilo. Už kvalifikácia Janu Velďákovú a Renátu Medgyesovú optimálne naladila, bola bezproblémová, vyšla dokonale. Jana so 669 cm len potvrdila, že mala pred ME pravdu, tvrdiac, že: "670 a viac je v mojich silách." Pred štyrmi rokmi v Göteborgu skončila vo finále 12-ta, teraz sa naladila na oveľa lepšie umiestenie. "V sezóne som najviac atakovala 650, tu v Barcelone mi mondo vyhovovalo a vo výbornom sektore aj technika na ňom poslúchala. Jednoducho, mohla som skákať v kvalifikácii úplne normálne a takýto pocit som si želala aj vo finále. Žiaľ, nedočkala som sa."
      Jana Velďáková si trúfala na osobný rekord (672), ktorý by ju v poradí katapultoval vpred. "Oprieť som sa mohla o tréningy v sezóne, všetko naznačovalo, že v mojich silách drieme schopnosť na dlhý skok. Ani by som sa neprekvapila, keby mi vyšiel, chcelo to len dokonale spojiť rozbeh, odraz, letovú fázu a dopad," naznačila recept na finálový úspech.
      Cestu k medaile odhadovala na 690 cm. "Trúfala som si na to," sebaisto povedala. Nováčik na ME Renáta Medgyesová si naplnila už v kvalifikácii veľký cieľ a so 666 cm zaostala za sezónnym maximom len 1 cm. "Stačilo na to len dobre trafiť odrazovú dosku a aj využiť podporu vetra, doslova si počkať, kým priaznivo zaduje do chrbta. Takýto moment som plánovala využiť aj vo finále a pridať ešte zopár cm navyše. Užšie finále bolo fantastické, aj preto bolo dôležité zvládnuť úvodný skok, upokojiť sa a uvoľnene si zaskákať, s odmenou na záver, osobným rekordom. V Barcelone ma pred kvalifikáciou sprevádzala nervozita, problémy som mala so spánkom, nohy ma neposlúchali, vo finále to bolo lepšie."
      Nováčik na ME Renáta Medgyesová začala výkonom 655 cm, no aj 19,6 cm nedošľapom a tréner Vlaidmír Bezdíček jej mal čo z hľadiska povedať. Zajímavé bolo, že dosiahla presne taký výkon, ako v prvej sérii Kučerenková. Jana Velďáková za oboma zaostala výkonom 654 len o jeden cm a mohla sa taktiež pokojne sústrediť na gradovanie výkonov. V druhej sérii sa tak nestalo, 600 cm Medgyesovej a 480 Velďákovej jasne napovedalo, že im technicky nevyšli. Tretia séria rozhodovala o užšom finále. Medgyesová sa so 658 cm zlepšila o 3 cm, Velďáková skok 630 cm pokazila. Žiaľ, Bieloruska Mirončyková preskočila Velďákovú o dva cm, a tak slovenskej diaľkárke pripadlo konečné 9. miesto. Medgyesová si 7. priečku udržala a v užšom finále si zaskákala ďalšie tri pokusy. A boli výborné, 665 cm ju vynieslo na 6. priečku, v 5. sérii dopadla na osobný rekord 671 (doteraz 667) a jedine horší druhý pokus (665) ju znevýhodňoval pri rovnakom výkone s 5. Kolčanovovou (667). V šiestej sérii si zapísala 603 cm, no s vedomím veľkej radosti.  Škoda, že ju nakoniec preskočila Bieloruska Mirončyková, zlepšila sa aj Kolčanovovová, no 7. mieste je pre 27-ročnú Medgyesovú obrovský úspech.
      Jednoznačné favoritky, duo 'sedemmetrových' Rusiek, mali jasný cieľ, Kolčanovová hlavne obhájiť titul a Kučerenková atakovať svojú pozíciu tabuľkovo najlepšej skokanky na svete. Na svoju príležitosť však čakali ďalšie, najmä vicemajsterka Európy spred štyroch rokov Portugalka Naide Gomesová. Všetkým však 'vypálila' rybník Lotyška Radevičová so 692 cm, aj keď len zásluhou lepšieho 2. pokusu (687) v porovnaní s Gomesovou (668).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona