Zlatú ruskú štafetu na 4x100 m z Pekingu diskvalifikovali

NETKY.SK • 17 August 2016, 10:26 • 2 min
Zlatú ruskú štafetu na 4x100 m z Pekingu diskvalifikovali

RIO DE JANEIRO - Medailová zbierka ruskej atletiky z olympijských hier 2008 v Pekingu je chudobnejšia o zlato zo štafety na 4x100 m.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v utorok rozhodol o dodatočnej diskvalifikácii víťaziek pre nepriaznivý výsledok antidopingovej skúšky Julie Čermošanskej. Opakovanou analýzou archivovanej vzorky sa zistilo, že finišujúca bežkyňa si k výkonu pomohla zakázanými látkami z kategórie steroidov stanozololom a turinabolom. Zlaté medaily musia vrátiť aj jej kolegyne Jevgenija Poľakovová, Aleksandra Fedorivová a Julia Guščinová. Čermošanskú vyškrtli tiež z výsledkovej listiny disciplíny 200 m, v ktorej v Pekingu obsadila ôsme miesto. Novými olympijskými víťazkami sa stali Belgičanky Olivia Borleeová, Hanna Mariënová, Elodie Ouédraogoová a Kim Gevaertová, na striebornú pozíciu sa posunú Nigérijčanky a bronz pripadne Brazílčankám. MOV požiadal Medzinárodnú asociáciu atletických federácií (IAAF), aby upravila predmetné výsledky a zvážila trest pre Čermošanskú. Ruska na svoju obranu uviedla, že pred OH 2008 sa zranila a užívala lieky. MOV však o tom nemal žiadne informácie od jej lekárov.


MOV nariadil tento rok opakované testy novými metódami na viac ako 1000 vzorkách z Pekingu 2008 a Londýna 2012. Kontroly vykázali celkovo 98 pozitívnych nálezov. Čermošanská je siedmou dodatočne diskvalifikovanou atlétkou. Ukrajinský oštepár Oleksandr Pjatnyca rovnakým spôsobom prišiel o striebro z OH 2012 v Londýne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies