Zlatú plaketu udelil Lajčák honorárnemu konzulovi SR v Nepále

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 13:54 • 2 min
Zlatú plaketu udelil Lajčák honorárnemu konzulovi SR v Nepále

BRATISLAVA - Honorárnych konzulov dnes ocenil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Zlatú plaketu získal honorárny konzul Slovenskej republiky v Nepále Pasang Dawa Sherpa za významnú pomoc pri konzulárnej asistencii občanom Slovenska počas nedávneho zemetrasenia v Nepále a za organizovanie záchranných a pátracích prác po páde lavíny.

 

Ako sa Pasang Dawa Sherpa vyjadril pre agentúru SITA, zraneným Slovákom zabezpečoval zdravotnú pomoc, vzal ich do nemocnice, pomáhal s vybavovaním náhradného ubytovania alebo letu späť do Európy. Podľa jeho slov bolo náročné spojiť sa so Slovákmi, ktorí ostali uviaznutí v horách. Zdôraznil, že sa snažil byť pre Slovákov aj morálnou podporou. Sherpa vedie trekingovú cestovnú agentúru, organizoval aj množstvo slovenských expedícií. Dobré vzťahy si udržiava aj s tatranskými horskými záchranármi. 

 

Honorárny konzul v talianskom Miláne Luigi Cuzzolin a honorárna konzulka v San Franciscu Barbara Pivnicka získali striebornú plaketu. Cuzzolin pomáha s prezentáciou Slovenska počas výstavy EXPO 2015 v Miláne a Pivnicka podporuje slovenských začínajúcich podnikateľov a ich inovatívne projekty a pomáhala pri organizácii návštevy prezidenta Andreja Kisku v kalifornskom Silicon Valley. Ako sa vyjadril Cuzzolin, každý rok usporadúva Slovenský deň v Miláne, kde pomáha s prezentáciou Slovenska pre "podnikateľské a politické špičky". Pomoc pri problémoch ako krádež auta, pri autonehodách, strate dokladov či peňazí tiež patrí k jeho práci. Takúto pomoc poskytuje Slovákom takmer denne počas dovolenkového obdobia, uviedol. 

 

Ďakovný list od ministra dostali generálny honorárny konzul Robert Siy-Chin v Manile za aktívnu osobnú účasť pri konzulárnej asistencii Slovákom počas závažných dopravných nehôd a osobný prínos pri propagácii Slovenska v regióne, honorárny konzul v Hong Kongu Willy Lin, generálny konzul v Hočiminovom meste Ho Huy a honorárny konzul v Salonte v Rumunsku Miroslav Jabloncsik. 

 

Približne sto honorárnych konzulov je na návšteve Slovenska. Na programe majú stretnutie so zástupcami ministerstva hospodárstva, Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, budú diskutovať a možnostiach podpory obchodu, investícií, cestovného ruchu či inovácií a vedy a techniky. Honorárnych konzulov dnes prijme aj prezident Andrej Kiska, predseda parlamentu Peter Pellegrini a predseda vlády Robert Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies