Zlatú loptu FIFA získal Cristiano Ronaldo, ocenili aj Pelého

NETKY.SK • 14 Január 2014, 06:31 • 2 min
Zlatú loptu FIFA získal Cristiano Ronaldo, ocenili aj Pelého

ZÜRICH - Portugalský futbalista Cristiano Ronaldo získal na pondelňajšom galavečere Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) vo švajčiarskom Zürichu po druhý raz v kariére Zlatú loptu pre najlepšieho hráča predošlého kalendárneho roka.

slovakia

left justify in out

Premiérovo sa 28-ročný útočník Realu Madrid tešil z triumfu za rok 2008. V roku 2013 strelil C. Ronaldo v 59 zápasoch 69 gólov, bol najvýraznejšou osobnosťou pri postupe Portugalska na záverečný turnaj majstrovstiev sveta do Brazílie. "Je veľmi ťažké získať túto cenu. Som rád, že som to opäť dokázal. Je to jeden z najkrajších momentov môjho života. Ďakujem svojej rodine, svojim spoluhráčom z národného tímu aj Realu Madrid," uviedol Cristiano Ronaldo. O prvenstve opory Realu Madrid a portugalskej reprezentácie rozhodli v hlasovaní kapitáni a tréneri reprezentačných mužstiev a vybraní zástupcovia médií. Ronaldo získal 1365 bodov, druhý v poradí bol Argentínčan Lionel Messi z FC Barcelona (1205 b.), tretí skončil Francúz Franck Ribéry z FC Bayern Mníchov (1127 b.).

V pondelok premiérovo udelili Čestnú cenu FIFA, prvým laureátom sa stal trojnásobný majster sveta Pelé. "Nikto iný nemal taký vplyv na túto hru, nikto iný neinšpiroval toľkých, aby s futbalom začali," uviedol na margo Pelého prezident FIFA Sepp Blatter. "Ďakujem všetkým. Sľúbil som svojej rodine, že tu nebudem plakať, ale nepodarilo sa to. Chcem sa poďakovať Bohu, že mi dal zdravie a mohol som hrať tak dlho. Závidel som všetkým, ktorí vyhrali Zlatú loptu, no teraz som skompletizoval svoju zbierku trofejí," vyhlásila 73-ročná legenda brazílskeho i svetového futbalu. 

Držiteľom Ceny Ferenca Puskása za najkrajší gól sa stal švédsky útočník Zlatan Ibrahimovič. Tridsaťdvaročný zakončovateľ parížskeho Saint-Germain si vyslúžil nomináciu za svoje "nožničky" z 20-metrovej vzdialenosti v medzištátnom prípravnom zápase proti Anglicku ešte z lanského novembra. "Som poctený, že tu môžem byť. Chcem zagratulovať aj zostávajúcim dvom finalistom a všetkým bývalým držiteľom ceny," vyhlásil Ibrahimovič. Pred rokom sa zo zisku ceny tešil slovenský reprezentant Miroslav Stoch za exportný volej proti Genclerbirligi ešte v drese Fenerbahce Istanbul. 

Ženskú Zlatú loptu získala za rok 2013 Nemka Nadine Angererová, ktorá uspela v konkurencii päťnásobnej víťazky tejto ankety Brazílčanky Marty a Američanky Abby Wambachovej. "Som prekvapená zo svojho triumfu. Ďakujem všetkým, ktorí za mňa hlasovali. Je pre mňa česť, že som bola nominovaná po boku takých skvelých futbalistiek ako sú Marta a Abby," povedala po prevzatí ocenenia Angererová. Cena Fair-play putuje do Afganistanu, získala ju národná federácia ázijskej krajiny za budovanie infraštruktúry pre rozvoj futbalu a tamojšej najvyššej súťaže. Najlepším trénerom mužského kolektívu sa stal Jupp Heynckes, ktorý priviedol Bayern Mníchov k zisku unikátneho treble - triumf v nemeckej I. bundeslige, Nemeckom pohári (DFB Pokal) a Lige majstrov. "Som veľmi rád, že si môžem v závere kariéry prevziať túto cenu. Veľa to pre mňa znamená. Vďaka patrí celému klubu, pracoval som s úžasnými hráčmi," vyhlásil Heynckes. Silviu Neidovú ocenili ako najlepšiu trénerku futbalistiek. Štyrdisaťdeväťročná kormidelníčka priviedla Nemky k triumfu na minuloročných majstrovstvách Európy vo Švédsku. Držiteľom Ceny prezidenta FIFA za rok 2013 za celoživotný prínos sa stal bývalý šéf Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge. "Chcem sa poďakovať Seppovi Blatterovi za toto ocenenie. Predo mnou získalo túto cenu mnoho osobností. FIFA a MOV majú rovnakú víziu - že šport môže slúžiť ľudstvu," vyhlásil na galavečeri 71-ročný rodák z belgického Gentu. 

Počas galavečera vyhlásili aj ideálnu svetovú jedenástku za rok 2013 podľa FIFA a FIFPro. Brankárom najlepšieho výberu sa stal Manuel Neuer, obrannú štvoricu vytvorili Philipp Lahm, Sergio Ramos, Thiago Silva a Dani Alves. Medzi stredopoliarmi sa presadili Andrés Iniesta, Xavi Hernández a Ribéry, v útoku si našli svoje miesto Cristiano Ronaldo, Ibrahimovič a Messi. 

Víťazi ankety Hráč roka podľa FIFA, od roku 2010 Zlatá lopta FIFA - prehľad: 
2013: 1. Cristiano Ronaldo, 2. Lionel Messi, 3. Franck Ribéry 
2012: 1. Lionel Messi, 2. Cristiano Ronaldo, 3. Andrés Iniesta 
2011: 1. Lionel Messi, 2. Cristiano Ronaldo, 3. Xavi Herdnández 
2010: 1. Lionel Messi, 2. Andrés Iniesta, 3. Xavi Hernández 
2009: 1. Lionel Messi, 2. Cristiano Ronaldo, 3. Xavi Hernández 
2008: 1. Cristiano Ronaldo, 2. Lionel Messi, 3. Fernando Torres 
2007: 1. Kaká, 2. Lionel Messi, 3. Cristiano Ronaldo 
2006: 1. Fabio Cannavaro, 2. Zinedine Zidane, 3. Ronaldinho 
2005: 1. Ronaldinho, 2. Frank Lampard, 3. Samuel Eto´o 
2004: 1. Ronaldinho, 2. Thierry Henry, 3. Andrij Ševčenko 
2003: 1. Zinedine Zidane, 2. Thierry Henry, 3. Ronaldo 
2002: 1. Ronaldo, 2. Oliver Kahn, 3. Zinedine Zidane 
2001: 1. Luis Figo, 2. David Beckham, 3. Raúl 
2000: 1. Zinedine Zidane, 2. Luis Figo, 3. Rivaldo 
1999: 1. Rivaldo, 2. David Beckham, 3. Gabriel Batistuta 
1998: 1. Zinedine Zidane, 2. Ronaldo, 3. Davor Šuker 
1997: 1. Ronaldo, 2. Roberto Carlos, 3. Dennis Bergkamp a Zinedine Zidane 
1996: 1. Ronaldo, 2. George Weah, 3. Alan Shearer 
1995: 1. George Weah, 2. Paolo Maldini, 3. Jürgen Klinsmann 
1994: 1. Romário, 2. Christo Stoičkov, 3. Roberto Baggio 
1993: 1. Roberto Baggio, 2. Romário, 3. Dennis Bergkamp 
1992: 1. Marco Van Basten, 2. Christo Stoičkov, 3. Thomas Hässler 
1991: 1. Lothar Matthäus, 2. Jean-Pierre Papin, 3. Gary Lineker 

Víťazky ankety Hráčka roka podľa FIFA - prehľad: 
2013: Nadine Angererová 
2012: Abby Wambachová 
2011: Homare Sawová 
2010: Marta 
2009: Marta 
2008: Marta 
2007: Marta 
2006: Marta 
2005: Birgit Prinzová 
2004: Birgit Prinzová 
2003: Birgit Prinzová 
2002: Mia Hammová 
2001: Mia Hammová 

Najlepší tréner mužského tímu: Jupp Heynckes (Bayern Mníchov) 

Najlepšia trénerka ženského tímu: Silvia Neidová (reprezentácia Nemecka) 

Cena prezidenta FIFA: Jacques Rogge 

Čestná cena: Pelé 

Cena Fair-play: Afganská futbalová federácia 

Cena Ferenca Puskása za najkrajší gól: Zlatan Ibrahimovič (Švédsko / Paríž Saint-Germain) 

Ideálna svetová futbalová jedenástka FIFA/FIFPro za rok 2013: 
Manuel Neuer - Philipp Lahm (obaja Nemecko / Bayern Mníchov), Sergio Ramos (Španielsko / Real Madrid), Thiago Silva (Brazília / Paríž Saint-Germain), Dani Alves (Brazília / FC Barcelona) - Andrés Iniesta, Xavi Hernández (obaja Španielsko / FC Barcelona), Franck Ribéry (Francúzsko / Bayern Mníchov) - Cristiano Ronaldo (Portugalsko / Real Madrid), Zlatan Ibrahimovič (Švédsko / Paríž Saint-Germain), Lionel Messi (Argentína / FC Barcelona). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies