Zlatú Baňu Nemci vypálili, aby zavreli ´špajzu´partizánov

NETKY.SK • 28 August 2013, 18:19 • 2 min
Zlatú Baňu Nemci vypálili, aby zavreli ´špajzu´partizánov

ZLATÁ BAŇA – V obci Zlatá Baňa neďaleko Prešova sa každý rok na začiatku septembra schádzajú pamätníci Slovenského národného povstania, aby si pri pomníku uctili obete a pripomenuli pohnuté udalosti z roku 1944. Zlatobančania vtedy prišli o všetok svoj majetok a hospodárstvo. Toto strategické miesto v Slánskych vrchoch 7. septembra 1944 Nemci vypálili.

slovakia

left justify in out

"Zlatobančania, ktorí chovali dobytok a mali zásoby, podporovali stravou partizánov, a to bol hlavný dôvod, aby Nemci, ak chceli eliminovať partizánsku skupinu, potrebovali 'zrušiť špajzu'. Jediný spôsob bol vypálenie obce. Chvalabohu, všetkých obyvateľov Zlatej Bane nepostrieľali, ale nechali ujsť," hovorí starosta obce Zlatá Baňa Dušan Demčák.

Do koncentračného tábora vtedy Nemci podľa starostu poslali asi šiestich obyvateľov, dvoch ľudí tu zastrelili, ale tí neboli priamo z obce a ostatných nechali ujsť do lesa a okolitých dedín. Žilo tu vtedy asi 250 obyvateľov. Všetky domy v obci okrem jedného, kde mali základňu, Nemci podpálili a počas noci na 8. septembra obec zhorela do tla. Rodiny sa stretli až po niekoľkých dňoch a ešte dlho sa schovávali v lesoch a okolí.

Na tieto udalosti si podľa starostu spomína aj legenda obce, pamätníčka pani Galová, ktorá vtedy mala asi šestnásť rokov. Keďže sa však v ten deň schovala do pivnice, kde Nemec hodil granát a ona bola ťažko zranená, nerada o týchto udalostiach hovorí nahlas. "Pre obyvateľov bolo nepríjemné, že prichádzala jeseň a oni prišli o strechu nad hlavou aj hospodárstvo. Boli odkázaní na pomoc ľudí z okolitých dedín, často to neboli ľudia z rodiny, ale úplne cudzí, ktorí im pomohli prežiť zimu. Na jar sa vracali do obce a tam si začali stavať nové domy. Znova tu postavili asi 54 domov," popisuje udalosti starosta obce Zlatá Baňa.

V obci dnes nie je ani jedna drevenica, nie je tu ani bunker, ale v centre majú pomník zo 60. rokov a náučný chodník, kde je jedna tabuľa venovaná aj týmto udalostiam. Autorom pomníka je podľa Demčáka František Gibala a ide o súsošie matky s dieťaťom na pleciach, ktorá uteká pred plameňmi. Každoročne sa na týchto miestach uskutočňuje spomienková akcia a raz za päť rokov obec organizuje aj väčšie oslavy. Podľa starostu majú aj nadšencov, ktorí sa týmto udalostiam venujú a pripravujú aj ukážky bojov a udalostí zo septembrových dní roku 1944.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona