Zlatou seniorkou roka 2015 sa stala 89-ročná Anna Zavacká

NETKY.SK • 8 December 2015, 08:22 • 2 min
Zlatou seniorkou roka 2015 sa stala 89-ročná Anna Zavacká

BOJNICE – Zlatou seniorkou roka 2015 sa stala 89-ročná Anna Zavacká z Chmeľnice. Je víťazkou tohoročnej ankety neziskovej organizácie Fórum pre pomoc starším (FpPS) so sídlom v Prievidzi, pôsobiacej na celom Slovensku. Ocenenie si dnes spolu s ďalšími 20 ocenenými titulom Senior roka 2015 slávnostne prevzala v reprezentačnej Zlatej sále v Bojnickom zámku z rúk podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka a prezidentky FpPS Ľubice Gálisovej.

slovakia

left justify in out

Zlatá seniorka mala veľmi ťažký život. Zažila mnoho rodinných tragédií, otca je vzala vojna, keď mala 27 rokov, tragicky na píle zahynul jej manžel. Zostala sama s dvomi deťmi. Neskôr manžel staršej dcéry ochorel na sklerózu multiplex, Anna sa o neho starala. Potom prišla ďalšia rana, tragicky zahynul jej 12-ročný vnuk a druhý sa vážne zranil pri autonehode. Pani Anna vlastne celý život pomáhala svojej rodine a robí tak aj napriek vysokému veku dodnes.

 

Titul Strieborný senior 2015 si odniesol 96-ročný Jozef Dzunka z Nitry. Je najstarším obyvateľom v sociálnom zariadení Viničky v Nitre. Žije tam odvtedy, ako mu zomrela ťažko chorá manželka, o ktorú dlho staral. Hoci má vysoký vek, je stále aktívny a nápomocný ostatným klientom v zariadení. Založil v ňom kolkársky klub, zostavil zoznam ľudových piesní, spieva v tamojšej speváckej skupine. Je príkladom pozitívneho pohľadu na život.

 

Emil Brutovský (75) z Bratislavy si prevzal ocenenie Bronzový senior roka 2015. Je to vysokoškolský pedagóg, ktorý však vyrastal v skromných podmienkach mnohopočetnej rodiny, čo predurčilo jeho naturel, nevzdávať sa v ťažkostiach a pomáhať svojim blížnym. Už 37 rokov sa vzorne stará o svojho ťažko zdravotne postihnutého syna.

Medzi ďalšími ocenenými sú manželia Anna (72) a Ivan (71) Prokešovci z Novej Dubnice, Nadežda Malá (72) z Bratislavy, Jozef Koščo (65) z Michaloviec, Mária Režnická (68) z Matiašoviec, Mária Škultétyová (70) z Bánoviec na Bebravou, Ján Horňak (71) z Trenčína, Irena Eleková (72) zo Slovenského Nového Mesta, Oľga Kollardiová (66) z Mýtnych Ludian, Alexander Czigler (80) z Galanty, Libuša Pajunková (73) z Kremnice, Mária Nováková (76) z Liptovského Mikuláša, Mária Čermáková (77) z Nitry, Helena Kurucová (79) z Tatranskej Lomnice, Jozef Maršala (82) z Dolných Ozoroviec, Jozef Daniška (81) z Novák, Jozef Kubaský (87) z Nitry, Jozef Mazán (90) z Bolešova a Ľudmila Bátorová (61) z Prievidze, časť Veľká Lehôtka.

 

„O každom z ocenených možno povedať, že sú to vzácni ľudia, ktorí sú vzorom lásky a starostlivosti o druhých. Viacerí sú už vo vyššom veku, mnohí aj sami sú vážne chorí, napriek tomu vynakladajú veľa úsilia, aby pomohli, alebo dlhodobo pomáhali iným. Väčšinou však o ich činnosti verejnosť nevie, pretože sú skromní. Aj preto sa Fórum rozhodlo takýchto ľudí vyhľadávať a poďakovať im,“ konštatovala prezidentka Gálisová. Za desať ročníkov, čo FpPS toto podujatie organizuje, si už z Bojnického zámku titul senior roka odnieslo 208 starších aktívnych ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies