Zlato zo štafety 4x10 km pre Švédov, striebro Rusom

NETKY.SK • 16 Február 2014, 12:39 • 2 min
Zlato zo štafety 4x10 km pre Švédov, striebro Rusom

ČERVENÁ POĽANA - Švédski bežci na lyžiach Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson a Marcus Hellner sa stali víťazmi nedeľňajšej štafety na 4x10 km na ZOH v Soči.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 Reprezentanti Tre kronor triumfovali pred domácim ruským kvartetom v zložení Dmitrij Japarov, Alexandr Bessmertnych, Alexander Legkov a Maxim Vylegžanin. Bronz si vybojovala francúzska štvorica Jean Marc Gaillard, Maurice Manificat, Robin Duvillard a Ivan Perrillat Boiteux.

 

Švédska výprava potvrdila svoju dominanciu v Soči, keď z programu bežeckého lyžovania získala už deviatu medailu. V sobotu triumfovalo v štafetách ženské kvarteto Ingemarsdotterová, Wikenová, Haagová, Kallová. Celkovo vyhrali švédski muži štafetu 4x10 km šiestykrát v olympijskej histórii, bez problémov obhájili aj trón z Vancouveru.

 

Rusi hnaní vpred aj prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý osobne prišiel podporiť svojich krajanov, odrazili na poslednom úseku útok húževnatých Francúzov. Perrillat-Boiteux najskôr dostihol za Rusko finišujúceho Vylegžanina, na niekoľko momentov sa dokonca dostal pred neho, ale domáci pretekár 2 km pred cieľom získal rozhodujúci náskok a napokon vybojoval pre usporiadateľskú krajinu cenný bronz.

 

Najväčším prekvapením bolo tretie miesto Francúzov, ktorých na prvom úseku postihla smola, keď Gaillard musel chvíľu jazdiť so zlomenou paličkou. Reprezetanti krajiny galského kohúta však podali na všetkých úsekoch vyrovnaný výkon a nakoniec získali historicky prvú olympijskú medailu z bežeckých štafiet.

 

 "Spadol som, priľahol som si paličku a tá sa zlomila. Ak by to dnes boli individuálne preteky, možno by som to vzdal, ale nie v štafete. Po 20 metroch mi paličku vymenili, ale namiesto pravej mi dali ľavú, čiže o pár metrov sa výmena musela opakovať. Bronz nás veľmi teší," nechal sa počuť Gaillard.

štafeta 4x10 km - výsledky: 1. Švédsko (Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner) 1:28:42 h, 2. Rusko (Dmitrij Japarov, Alexandr Bessmertnych, Alexander Legkov, Maxim Vylegžanin) 1:29:09,3, 3. Francúzsko (Jean Marc Gaillard, Maurice Manificat, Robin Duvillard, Ivan Perrillat Boiteux) 1:29:13,9, 4. Nórsko (Eldar Rönning, Chris Andre Jespersen, Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug) 1:29:51,7, 5. Taliansko (Dietmar Nöckler, Giorgio di Centa, Roland Clara, David Hofer) 1:30:04,7, 6. Fínsko (Sami Jauhojärvi, Iivo Niskanen, Lari Lehtonen, Matti Heikkinen) 1:30:28,4, 7. Švajčiarsko (Curdin Perl, Jonas Baumann, Remo Fischer, Toni Livers) 1:30:33,8, 8. Česko (Aleš Razým, Lukáš Bauer, Martin Jakš, Dušan Kožíšek) 1:30:36,8




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies