Zlaté Klasy musia pre požiar urobiť hydrogeologický posudok

NETKY.SK • 6 August 2013, 15:42 • 2 min
Zlaté Klasy musia pre požiar urobiť hydrogeologický posudok

BRATISLAVA – Pôvodca znečistenia podzemnej vody z požiaru skládky, a teda obec Zlaté Klasy, je povinný do 18. augusta spracovať hydrogeologický posudok z danej oblasti. Ako ďalej informoval Miroslav Magát z Kancelárie generálneho riaditeľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP), rozhodli o tom na dnešnom zasadnutí pracovnej skupiny, ktorá sa stretla v obci Zlaté Klasy.

slovakia

left justify in out

Hydrogeologický posudok musí urobiť odborne spôsobilá osoba, ktorú vyberie obec. „Tá následne odoberie z monitorovacích vrtov vzorky vody na analýzu a porovná ich s odobratými vzorkami vody v minulosti,“ vysvetli Magát. Na základe porovnania týchto analýz sa urobí celkové hodnotenie stavu kvality podzemných vôd v tejto lokalite. „Vzorka odobratej vody na požiarisku skládky odpadov, ktorú odobrali na mieste v piatok, nie je ešte vyhodnotená,“ doplnil Miroslav Magát zo SIŽP.

Policajti v prípade požiaru nelegálnej skládky pneumatík v obci Zlaté Klasy v okrese Dunajská Streda zatiaľ nikoho neobvinili, i keď sa k jej neúmyselnému zapáleniu údajne priznal obecný policajt. Polícia zatiaľ zhromažďuje odborné stanoviská a znalecké posudky na objasnenie presnej príčiny požiaru, „na základe ktorých bude možné vo veci rozhodnúť a prípadne obviniť konkrétnu osobu. Prípad je naďalej v štádiu vyšetrovania,“ dodala hovorkyňa KR PZ v Trnave Mária Linkešová.

O priznaní obecného policajta hovoril v piatok 2. augusta zástupca starostu obce Zlaté Klasy Otto Csicsay. Ako informoval, obecný policajt vraj požiar založil náhodou po tom, ako mu niečo vzbĺklo v aute. Chcel to vyhodiť na skládku a tá začala horieť. „Snažil sa to uhasiť, no nepodarilo sa mu to,“ doplnil v piatok zástupca starostu.

Nelegálna skládka pneumatík pri obci Zlaté Klasy začala horieť vo štvrtok 1. augusta o 3:00. Na mieste zasahovali hasiči nielen zo Šamorína ale aj z okolia. Skládka mala dĺžku 120 a šírku 60 metrov, jej výška bola asi osem metrov. Veliteľ zásahu si už vo štvrtok ráno vyžiadal aj Kontrolné chemické laboratórium z Nitry. Pracovníci z laboratória nenamerali na mieste požiaru zvýšenú koncentráciu nebezpečných látok v ovzduší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies