Zlaté glóbusy za najlepšie filmy dostali Argo a Bedári

NETKY.SK • 14 Január 2013, 08:02 • 2 min
Zlaté glóbusy za najlepšie filmy dostali Argo a Bedári

Zlaté glóbusy za najlepšie filmy dostali Argo a Bedári - Kultúra Film Argo o záchrane amerických diplomatov z Iránu a muzikál Bedári sa stali veľkými víťazmi nedeľňajšieho odovzdávania Zlatých glóbusov. Prekvapivo porazili favorizovaný historický film Lin

slovakia

left justify in out

imgFilm Argo o záchrane amerických diplomatov z Iránu a muzikál Bedári sa stali veľkými víťazmi nedeľňajšieho odovzdávania Zlatých glóbusov. Prekvapivo porazili favorizovaný historický film Lincoln, ktorý si vyslúžil len jedno ocenenie.

Snímka Argo si odniesla hlavnú cenu v kategórii najlepší dramatický film. Ocenenie získal aj jej režisér Ben Affleck - tri dni po tom, ako vyšiel naprázdno pri oznámení o nomináciách na Oscara.

Zlatý glóbus pre najlepšieho herca v dráme dostal Daniel Day-Lewis za stvárnenie hlavnej postavy vo filme Lincoln. Napriek siedmim nomináciám ide o jedinú cenu pre snímku Stevena Spielberga o úsilí niekdajšieho amerického prezidenta Abrahama Lincolna zrušiť otroctvo.

Bedári získali tri glóbusy

Bedári, filmová verzia úspešného divadelného muzikálu, získala tri glóbusy, a to v kategóriách najlepšia komédia alebo muzikál, ako aj najlepšia herečka a herec v komédii alebo muzikáli - Anne Hathawayová a Hugh Jackman.

Za najlepšiu herečku v dráme vyhlásili Jessicu Chastainovú za úlohu mladej agentky CIA v trileri Zero Dark Thirty o pátraní po Usámovi bin Ládinovi. Cena pre najlepšiu herečku v komédii alebo muzikáli patrí Jennifer Lawrenceovej za film Terapia lásHostí v nedeľu večer prekvapil bývalý prezident USA Bill Clinton, ktorého publikum privítalo potleskom postojačky, keď vystúpil na pódium, aby predstavil zábery z filmu Lincoln.


Zlaté glóbusy, ktoré každoročne udeľuje Asociácia zahraničných novinárov v Hollywoode (HFPA), sa stali druhým najvýznamnejším odovzdávaním cien filmového odvetvia po februárových Oscaroch, cenách americkej Akadémie filmových umení a vied.

Asociácia ukázala svoju svojráznu stránku, keď odovzdala cenu za najlepší scenár Quentinovi Tarantinovi za film Divoký Django namiesto očakávaných scenáristov snímok Lincoln či Zero Dark Thirty.

Ceny pre najlepších hercov vo vedľajších úlohách získali austrálsky herec Christoph Waltz (Divoký Django) a Anne Hathaway - Bedári.

Moderátorkami večera boli po prvý raz komičky Amy Poehlerová a Tina Feyová, ktoré nevynechali príležitosť zažartovať si na adresu hollywoodskych hviezd v publiku.

Cenou za celoživotné dielo poctili herečku Jodie Fosterovú (50), ktorá vo vystúpení verejne priznala, že je lesbička. Podľa vlastných slov svoju sexuálnu orientáciu už roky neskrýva pred priateľmi a spolupracovníkmi, no nikdy nepociťovala potrebu odhaľovať to aj na verejnosti.

Na rozdiel od Oscarov udeľujú Zlaté glóbusy aj v televíznych kategóriách.

Najlepším dramatickým seriálom sa tento rok stal triler o terorizme Homeland a najlepšími hercami jej hlavní predstavitelia Damian Lewis a Claire Danesová.

Za najlepší komediálny seriál vyhlásili Girls, ktorého hviezda a autorka Lena Dunhamová si odniesla Zlatý glóbus pre najlepšiu herečku v komédii. Najlepším komediálnym je Don Cheadle za úlohu bezohľadného konzultanta v seriáli House of Lies.

Cenu pre najlepší televízny film dostala snímka Game Change o kandidatúre Sarah Palinovej na americkú viceprezidentku v roku 2008. Ocenenia si odniesli tiež Julianne Moorová za stvárnenie tejto bývalej guvernérky Aljašky a Ed Harris za úlohu republikánskeho prezidentského kandidáta Johna McCaina.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona