Zlaté časy svetovej ekonomiky môžu potrvať až do roku 2020

NETKY.SK • 21 September 2017, 10:35 • 2 min
Zlaté časy svetovej ekonomiky môžu potrvať až do roku 2020

BRATISLAVA - Súčasné obdobie v svetovej ekonomike môže byť najdlhšou konjunktúrou od druhej svetovej vojny. V diskusnej relácii na TABLET.TV to uviedol analytik J&T banky Stanislav Pánis.

slovakia

left justify in out

„Globálna ekonomika rýchlo rastie, dokonca nad svojím potenciálom, no inflačné tlaky v USA a v eurozóne sú malé. Nachádzame sa v zlatovlasom prostredí, kde centrálne banky nemusia prudko šliapať na menovú brzdu. Na obzore nie je žiadna kríza. Dobré časy budú pokračovať. Už v súčasnosti je to pre USA druhá najdlhšia rastová séria od druhej svetovej vojny. A je veľmi pravdepodobné, že konjunktúra bude najdlhšia v histórii. Počítam, že to bude pokračovať minimálne až do roku 2020,“ očakáva Pánis.

 

Kým americké akciové indexy lámu rekordy, dolár sa od začiatku roka oslabil voči euru o 15 %. V pozadí však nie sú ekonomické problémy v zámorí, ale skôr priaznivá situácia v eurozóne. „Eurozóna rastie najrýchlejšie za posedných desať rokov, teda od krízy. Na rozdiel od začiatku roka, keď bol dolár blízko parite, pominuli predovšetkým politické riziká. V žiadnej z kľúčových krajín sa nedostali k moci populisti,“ vysvetlil Pánis s tým, že aj kapitál verí euru, vracia sa do eurozóny a prispieva k posilňovaniu spoločnej meny.

 

Ďalšie dôvody sú skôr politické. „Napríklad, francúzsky prezident Macron chce užšie integrovať eurozónu, a to trhy vnímajú ako pozitívny signál. V minulosti totiž nie je žiadny príklad fungujúcej menovej únie bez jednotného štátu. Ak sa teda chce eurozóna posunúť ďalej, užšia integrácia bude nevyhnutná,“ dodal Pánis.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies