Zlaté ambície obhajcu Kanady a domáceho Ruska

NETKY.SK • 11 Február 2014, 11:29 • 2 min
Zlaté ambície obhajcu Kanady a domáceho Ruska

SOČI - Súbojmi Čechov so Švédmi a Lotyšov so Švajčiarmi sa v stredu v Soči začne ostro sledovaný olympijský hokejový turnaj mužov. Gól Sidneyho Crosbyho v predĺžení finálového súboja spred štyroch rokov vo Vancouveri rozhodol o tom, že Kanaďania nastupujú do turnaja v pozícii olympijského šampióna a Američania zo striebornej priečky. Bronz obhajujú Fíni, ktorí ho vyfúkli Slovákom v tretej tretine súboja o tretie miesto.

slovakia

left justify in out

Rovnako ako vo Vancouveri, aj v Soči sa predstavia najlepší hokejisti na svete, čiže aj hráči z tímov NHL. Hokejisti z najsilnejšej a najpopulárnejšej súťaže na svete tvoria takmer polovicu všetkých účastníkov olympijského turnaja (47,33%). V nominácii každého z dvanástich účastníkov sa nájde aspoň jeden hokejista zo zámorskej profiligy a tímy Kanady a USA sú vytvorené výlučne z hráčov NHL. Slováci posielajú do boja dvanástich, z toho sú dvaja brankári. 

Benevolentný diktátor Babcock, Ovečkin myslí na Soči už pol roka 
Kanaďania budú mať v Soči 11 členov zlatého kádra spred štyroch rokov a ich jediným cieľom a túžbou je úspešná obhajoba titulu. Kapitán Sidney Crosby prežíva v Pittsburghu výnimočnú sezónu, keď v doterajších 58 zápasoch zaznamenal 78 kanadských bodov, z toho 50 asistencií. Širšie klzisko európskych rozmerov mu nenaháňa strach, hoci na ňom hral v kariére dosiaľ len trikrát. “Veľkosť hracej plochy by nemala mať vplyv na herný systém, ale je dobré si to dopredu vyskúšať. Pár tréningov a malo by to byť v poriadku," povedal Crosby pred odletom do Soči pre Los Angeles Times. Tréner "javorových listov" Mike Babcock na otázku periodika Detroit Free Press, ako chce zvládnuť toľké hviezdy zo všetkých tímov NHL, s úsmevom odpovedal: "Budem benevolentný diktátor. V Soči nepôjde o to, aby sme hrali podľa mojich rozhodnutí. Pôjde tam o to, aby sme vyhrávali zápasy hokejom, ktorí si všetci hráči zvolia. Na taktike na jednotlivé zápasy sa bude podieľať celé mužstvo." 

Medzi horúcich favoritov na zisk zlatých medailí patria domáci hokejisti. Rusi čakajú na olympijské hokejové zlato už 22 rokov a tento pôst by chceli ukončiť v netypickom hokejovom prostredí pod palmami v Soči. Na čele s momentálne najlepším kanonierom NHL Alexandrom Ovečkinom a dvojicou famóznych stredných útočníkov Pavlom Daciukom a Jevgenijom Malkinom sa im to môže podariť. Pravda, ak sa vyrovnajú s obrovským tlakom na ich hokejkách.

 

"Nemôžeme si byť dopredu istí víťazstvom, ale môžeme sľúbiť, že sa oň pobijeme zo všetkých síl. Treba však rešpektovať aj silu súperov," vyhlásil pred odchodom do Soči Jevgenij Malkin. "Už takmer pol roka premýšľam nad olympijskými hrami a pripravujem sa na ne. Je to pre našu krajinu aj mužstvo veľká príležitosť ukázať sa a ja verím, že ju využijeme. Samozrejme, myslím aj na zlatú medailu, ale k nej je ešte dlhá cesta," cituje Ovečkina server NHL. 

Jágr vtipkuje o ZOH 2018, Švédi sú majstri sveta 
Do okruhu tradičných adeptov na cenné kovy patria aj Švédi a Česi, ktorých kádre sú tiež prešpikované zámorskými posilami z NHL. Švédi navyše vstupujú do turnaja v pozícii úradujúcich svetových šampiónov. Podľa jedného z nich, útočníka Gabriela Landeskoga, to veľa neznamená. "Všetci vedia, že majstrovstvá sveta a olympijské hry sú dva rozdielne turnaje s iným systémom aj hráčskou kvalitou. Napriek tomu chceme v Soči dokázať, že zisk titulu vlani v Štokholme nebol dielom náhody," cituje útočníka Colorada Landeskoga informačný servis ZOH v Soči. Český veterán Jaromír Jágr sa chystá na piate zimné olympijské hry, počas ktorých oslávi 42. narodeniny. "Už myslím na hry v roku 2018. Verím, že v Soči nazbieram skúsenosti a uplatním ich o štyri roky," smial sa Jágr pred odchodom do Ruska. Nielen Jágr bude v Soči veteránom na korčuliach usilujúcim o zisk medaily. Dávno po štyridsiatke má aj jeho kolega z českého útoku Petr Nedvěd, Švéd Daniel Alfredsson či Fín Teemu Selänne. Ten bude v 43 rokoch dokonca kapitánom výberu "Suomi". 

Slováci medzi favoritov nepatria, hoci pred štyrmi rokmi siahali po medailách. Výrazne omladený káder a zranenia viacerých stabilných hráčov (Gáborík, Višňovský, Graňák) dáva slovenským hokejistom skôr príležitosť na útok zo zadných pozícií. "Keď sa pozrieme na súpisky našich súperov, je zrejmé, že my k favoritom na medaily nepatríme. Za úspech preto budeme považovať účasť vo štvrťfinále," uviedol tréner Vladimír Vůjtek. "Musíme hrať tímovo, to je základ pre prípadný úspech. Urobíme všetko, čo bude v našich silách," sľúbil po príchode do Soči skúsený 36-ročný útočník Michal Handzuš. 

Turnaj v Soči sa hrá rovnakým systémom ako pred štyrmi rokmi s 12 účastníkmi. V troch základných skupinách odohrá každý z tímov po tri zápasy systémom každý s každým. Víťazi skupín a najlepšie mužstvo z druhých miest postúpia priamo do štvrťfinále. Zostávajúcich osem tímov vytvorí spoločnú tabuľku podľa dosiahnutých bodov a na jej základe dvojice do vyraďovacieho súboja o postup do štvrťfinále. Piaty tím sa stretne s dvanástym, šiesty s jedenástym, siedmy s desiatym a ôsmy s deviatym. Od štvrťfinále sa pokračuje vyraďovacím spôsobom až do boja o medaily. Olympijský víťaz vzíde z finálového duelu, ktorý odohrajú v nedeľu 23. februára o 13.00 h. Pôjde o posledný súboj ZOH 2014, kde ešte pôjde o medaily. Bronzový medailista vzíde zo súboja o 3. miesto, ktorý bude na programe v sobotu 22. februára o 16.00 h. 

Program mužského hokejového turnaja v Soči (začiatky zápasov sú v SEČ): 
Streda 12. februára: 
- C-skupina - 1. kolo: Česko - Švédsko (18.00) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- C-skupina - 1. kolo: Lotyšsko - Švajčiarsko (18.00) - Šajba aréna, Soči 
Štvrtok 13. februára 
- B-skupina - 1. kolo: Fínsko - Rakúsko (9.00) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- A-skupina - 1. kolo: Rusko - Slovinsko (13.30) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- A-skupina - 1. kolo: Slovensko - USA (13.30) - Šajba aréna, Soči 
- B-skupina - 1. kolo: Kanada - Nórsko (18.00) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
Piatok 14. februára 
- C-skupina - 2. kolo: Česko - Lotyšsko (9.00) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- C-skupina - 2. kolo: Švédsko - Švajčiarsko (13.30) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- B-skupina - 2. kolo: Kanada - Rakúsko (18.00) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- B-skupina - 2. kolo: Nórsko - Fínsko (18.00) - Šajba aréna, Soči 
Sobota 15. februára 
- A-skupina - 2. kolo: Slovensko - Slovinsko (9.00) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- A-skupina - 2. kolo: USA - Rusko (13.30) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- C-skupina - 3. kolo: Švajčiarsko - Česko (18.00) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- C-skupina - 3. kolo: Švédsko - Lotyšsko (18.00) - Šajba aréna, Soči 
Nedeľa 16. februára 
- B-skupina - 3. kolo: Rakúsko - Nórsko (9.00) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- A-skupina - 3. kolo: Rusko - Slovensko (13.30) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- A-skupina - 3. kolo: Slovinsko - USA (13.30) - Šajba aréna, Soči 
- B-skupina - 3. kolo: Fínsko - Kanada (18.00) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
Utorok 18. februára: 
- 1. zápas o postup do štvrťfinále (9.00) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- 2. zápas o postup do štvrťfinále (13.30) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- 3. zápas o postup do štvrťfinále (18.00) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- 4. zápas o postup do štvrťfinále (18.00) - Šajba aréna, Soči 
Streda 19. februára: 
- 1. štvrťfinálový zápas (9.00) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- 2. štvrťfinálový zápas (13.30) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- 3. štvrťfinálový zápas (18.00) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- 4. štvrťfinálový zápas (18.00) - Šajba aréna, Soči 
Piatok 21. februára: 
- 1. semifinálový zápas (13.00) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
- 2. semifinálový zápas (18.00) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
Sobota 22. februára: 
- zápas o bronz (16.00) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 
Nedeľa 23. februára: 
- finale (13.00) - Ľadový palác Boľšoj, Soči 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies