Zlatá trofej v kinballe patrí mužskej reprezentácii z Francúzska, zo ženských tímov sa prvenstvom pýšia Belgičanky

NETKY.SK • 26 August 2018, 07:49 • 2 min
Zlatá trofej v kinballe patrí mužskej reprezentácii z Francúzska, zo ženských tímov sa prvenstvom pýšia Belgičanky

Počuli ste už o hre s názvom kinball? Pohľad na dvoch študentov a dve študentky držiacich obrovskú loptu pripadá mnohým absurdný, lenže už niekoľko rokov sa v tejto hre konajú turnaje ako v iných športoch.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tohto roku sa majstrovstvá sveta konali na Slovensku v srdci Malého Ríma. Od 22. do 25. augusta hostila Mestská športová hala Slávia v Trnave reprezentačné tímy z dvanástich krajín: Slovenska, Čiech, Kanady, Francúzska, Belgicka, Nemecka, Číny, Japonska, Dánska, Rakúska, Švajčiarska a Španielska.  Viac nám o pôvode, pravidlách a význame tejto menej známej hry prezradí kinballový tréner a rozhodca Aurel Bitter.

 

Povedzte niečo o tomto športe. Nikto z mojich známych predtým o tejto hre nepočul.

 

Kinball sa na Slovensku rozšíril iba pred štyrmi rokmi. Postupne ho propagujeme hlavne na základných a stredných školách, pretože by mal zvyšovať pohybovú gramotnosť detí. Približne pred tridsiatimi rokmi ho vymysleli Kanaďania so zameraním na mládež. Tí, ktorým sa to zapáčilo to začali hrávať pravidelne ako športovú aktivitu. Postupne z toho vznikli majstrovstvá Európy, majstrovstvá sveta. Už sa to hráva ako každý iný šport.

 

O čo konkrétnejšie v tejto hre ide?

 

Hrá sa s loptou, ktorá má priemer stodvadsaťdva centimetrov a váži jeden kilogram. Základným princípom je udržať túto loptu vo vzduchu. Proti sebe hrajú naraz tri tímy. Jeden odpaľuje, druhý chytá a tretí aktívne uhýba. Pri ergonomických meraniach sa zistilo, že sedemdesiat percent času sú všetci hráči v pohybe, pretože stále musia vykonávať jednu z týchto činností. V prípade, že jednému tímu lopta spadne, ostatné majú bod. Zaujímavosťou je, že vždy sa musí hrať na toho, kto má najviac bodov. Ak hrá ten, ktorý má najviac, musí hrať na druhého, ktorý má najviac. Tretie družstvo nikdy neprehrá s nejakým veľkým potupným rozdielom bodov. Preto to bolo takto nastavené pre deti a mládež, aby to v nich nevzbudzovalo negatívne emócie. Pri odpale sú štyria ľudia v družstve. Traja sa držia lopty a štvrtý odpaľuje. Celé družstvo sa spolu musí podieľať na odpaľovaní. Pri chytaní sa hráči snažia utvoriť okolo lopty štvorec. Všetci štyria sa ju snažia udržať vo vzduchu.

 

Tým pádom majú všetci rovnakú funkciu? Nie je tu delenie, ako napríklad pri futbale, kde je brankár, strelec, obranca...?

 

Tuto by sa dalo rozdeliť úlohy, že najlepší zo štvorice by neustále pálil. Lenže o chvíľu by to súperi zistili a začali sústrediť obranu podľa toho. Preto je potrebné, aby sa odpaľovači menili. Musia byť minimálne dvaja, často bývajú traja. Niekedy sa stáva, že tím má dobrého bežca, ktorý sa orientuje predovšetkým na chytanie lôpt. Vtedy sa nemusia postaviť do presného štvorca, ale bežcovi nechajú väčší priestor.  Tento hráč zase nie je dobrý na odpaly, lebo nemá natoľko silné rany. Niekedy sa môže využiť takáto taktika. Lenže to záleží od družstva. Pôvodne hrali čisto mužské alebo ženské tímy. To sa využíva na majstrovstvách Európy. Na majstrovstvách sveta sú rozšírené aj zmiešané tímy, ktoré tvoria dvaja muži a dve ženy. V takom prípade sa pri odpale pohlavia musia meniť. Takto hrávame aj  v školách. Od pätnástich rokov sa tímy začínajú profilovať na čisto mužské a ženské. Na tomto turnaji máme finále zmiešaných tímov amatérskej aj profi kategórie. Rozdiel spočíva v tom, že v profi variante môžu protihráč blokovať odpal lopty. V amatérskej skupine sa táto technika nemôže využívať.

 

Na čo je tento šport najužitočnejší? Na rozvoj akých pohybových zručností je kinball zameraný najviac?

 

Podnecuje všetky atletické zručnosti, dynamiku, obratnosť, ale aj postreh. Rozmer ihriska je dvadsať krát dvadsať metrov. Družstvo musí sledovať nielen odpaľujúci tím, ale aj skupinu, ktorá je v obrane, či im nebudú zavadzať pri behu za loptou.  Tím musí mať výborný prehľad. Nutné je, aby medzi sebou komunikovali. Povedia si, akú taktiku budú v tom momente využívať, kto a kam bude odpaľovať,...Pri niektorých športoch stačí, keď si dvaja, traja nahrávajú, tuto musia neustále všetci štyria spolupracovať. Ak sa napríklad pri odpale jeden hráč zo skupiny nedrží lopty, už rozhodca zapíska a družstvo stráca bod. Kinball vyžaduje dokonalú synchronizáciu.

 

Tým pádom tu nie sú ani menej, ani viac dôležití hráči.

 

Presne tak, preto to hráme hlavne v školách, pretože deti to dokáže motivovať k rovnakej snahe. V súčasnosti túto hru hrá asi sto slovenských škôl. Počas štyroch rokoch sme navštívili asi dvesto škôl, aby sme to ukázali hlavne na ich žiakoch. Na polovici sa šport ujal. Na stránke

 

https://www.kin-ball.sk/

 

nájdu tréneri všetko, videá, textovú metodiku,... Rozbehli sme už aj súťaže. Prvú sme mali pre základné a stredné školy. Vlani žiaci zo základnej školy J. A. Komenského vo Vrbovom boli na prvých juniorských majstrovstvách sveta vo Francúzsku, kde získali bronz.  

 

Je trošku škoda, že svet o tejto podľa mňa celkom unikátnej hre skoro vôbec nevie. Napriek tomu, že sa jednalo o majstrovstvá sveta, športová hala z polovice zívala prázdnotou. Súťažiacich to však neodradilo. Všetci sa s veľkou vášňou ku hre hádzali o zem v snahe udržať loptu vo vzduchu.  Ťažké bolo určiť, kto bude víťazom. Napokon si zlatú medailu v kategórii žien odniesli Belgičanky. Radostný spev Marsaillaisy vyjadroval nadšenie z výhry mužského tímu Francúzov. Tento šport síce zatiaľ existuje iba tridsať rokov, ale verím, že svojou originalitou a zmyslom pre dokonalú tímovú spoluprácu si získa srdcia iných priaznivcov pohybu. Kto vie? Raz možno na stupienku víťazov majstrovstiev v kinballe bude aj slovenská reprezentácia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
rybar
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies