Zlatá lopta sa vracia k novinárskej ankete

NETKY.SK • 20 September 2016, 15:36 • 2 min
Zlatá lopta sa vracia k novinárskej ankete

PARÍŽ - O držiteľovi Zlatej lopty francúzskeho časopisu France Football bude rozhodovať medzinárodná skupina novinárov a víťaz vzíde priamo z 30-člennej nominácie bez užšieho výberu finalistov.

slovakia

left justify in out

Nové pravidlá ankety zverejnilo periodikum po tom, ako po šiestich rokoch ukončilo spoluprácu s Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA). Do hlasovania viac nebudú zapojení tréneri a kapitáni národných tímov, ako tomu bolo v uplynulých piatich rokoch.

 

France Football udeľoval od roku 1956 Zlatú loptu na základe hlasovania novinárov. Najprv to bola cena pre najlepšieho európskeho hráča v danom roku, neskôr pre jednotku pôsobiacu na starom kontinente bez ohľadu na národnosť, od roku 2007 sa volilo úplne bez obmedzenia. Anketa FIFA vznikla v roku 1991, vyhlasovali ju do roku 2009 vrátane, víťaza určovali tréneri a kapitáni reprezentácií. V unifikovanej verzii od roku 2010 volili z 23-mennej ponuky novinári, resp. tréneri a kapitáni národných A-tímov. Spoločnú Zlatú loptu FIFA získali v jej nedlhej histórii len dvaja laureáti - štyrikrát Argentínčan Lionel Messi a dva razy Portugalčan Cristiano Ronaldo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona