Zlatá lopta FIFA 2013 bez výrazného favorita

NETKY.SK • 10 Január 2014, 15:13 • 2 min
Zlatá lopta FIFA 2013 bez výrazného favorita

ZÜRICH - Fenomenálny Argentínčan Lionel Messi môže potvrdiť svoju suverenitu medzi súčasnými futbalistami, keď má blízko k zisku ceny pre najlepšieho hráča planéty už piatykrát za sebou. Kanonier FC Barcelona však prvýkrát za posledných päť rokov nie je favorit na prestížne ocenenie Zlatá lopta FIFA, ktoré získa v pondelok 13. januára jeden z trojice Messi, Cristiano Ronaldo, Franck Ribéry.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťšesťročný rodák z Rosaria Messi sa tešil aj v predošlých štyroch rokoch. Väčší adept na prvenstvo teraz je rýchlonohý krídelník Realu Madrid Cristiano Ronaldo, ktorý mal fantastický najmä záver uplynulého roka. Tri z piatich prestížnych stávkových kancelárií favorizujú práve Portugalčana, zvyšné dve veria francúzskemu reprezentantovi z Bayernu Mníchov Ribérymu. Podľa počtu trofejí jasne dominuje 30-ročný nevysoký krídelník či krajný záložník Ribéry, ktorý Bavorom pomohol svojimi výkonmi k piatim primátom (I. bundesliga, DFB Pokal, Liga majstrov, Európsky superpohár, MS klubov). Mníchovčania si pripísali jediný neúspech v súboji o trofej v Nemeckom superpohári, keď nestačili na Borussiu Dortmund. Messi získal jediný klubový primát - za prvenstvo v najvyššej španielskej súťaži Primera División a C. Ronaldo nemá nijakú trofej. Keby sa bral do úvahy počet presných zásahov, v tom má jasne navrch "CR7", ktorý strelil vlani 55 gólov, nasleduje Messi s 37 presnými zásahmi a potom Ribéry, ktorý rozvlnil sieť za súperovými brankármi 16-krát. V neprospech Messiho hovorí zraneniami poznačený záver uplynulého roka. Argentínčan pauzoval najprv na prelome septembra a októbra pre zranenie zadného stehenného svalu a záverečné dva mesiace uplynulého roka vynechal pre rovnaký typ zdravotnej indispozície.

Víťaza ankety určia kapitáni a tréneri reprezentácií a vybraní zástupcovia médií. Názory, kto by mal získať prestížnu cenu, sa však medzi futbalovými odborníkmi líšia. "Verím, že mám veľkú šancu získať túto prestížnu cenu. Mne i klubu sa v roku 2013 darilo. Uvidíme, ako to dopadne," vyhlásil Ribéry, ktorého zvolili za Európskeho hráča roka.

Na galavečere v Zürichu odovzdajú aj cenu najlepšej hráčke za rok 2013. Tromi nominovanými sú nemecká brankárka Nadine Angererová, Brazílčanka Marta a Američanka Abby Wambachová. Juhoameričanka má na konte už päť prvenstiev v tejto ankete, vlani skončila druhá, zvíťazila Wambachová.

Trénerské vavríny budú patriť medzi mužskými kolektívmi Juppovi Heynckesovi (Bayern Mníchov), Jürgenovi Kloppovi (Borussia Dortmund) alebo Alexovi Fergusonovi (Manchester United). Medzi ženskými tímami Ralfovi Kellermannovi (VfL Wolfsburg), Silvii Neidovej (reprezentácia Nemecka) alebo Švédke Pii Sundhageovej, ktorá viedla národný výber svojej rodnej krajiny.

Okrem ocenení pre hráča, hráčku a trénera roka vyhlásia v Zürichu aj jedenástku roka, odovzdajú Puskásovu cenu za najkrajší gól a oznámia mená držiteľov Ceny prezidenta FIFA a Ceny fair play. Obhajca ceny pre najkrajší gól je Slovák Miroslav Stoch. Za uplynulý rok kandidujú Švéd Zlatan Ibrahimovič, bývalý hráč MFK Košice v službách Benficy Lisabon Nemanja Matič a Brazílčan Neymar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona