Zlatá akcia Portugalska je nezákonná

NETKY.SK • 9 Júl 2010, 07:23 • 2 min
Zlatá akcia Portugalska je nezákonná

Zlatá akcia Portugalska je nezákonná - Politika Európsky súdny dvor (ESD) dnes rozhodol, že takzvaná zlatá akcia, ktorou si portugalská vláda zabezpečila posledné slovo v rozhodovaniach o strategických otázkach v telekomunikačnom gigante Portugal Telecom,

slovakia

left justify in out

Európsky súdny dvor (ESD) dnes rozhodol, že takzvaná zlatá akcia, ktorou si portugalská vláda zabezpečila posledné slovo v rozhodovaniach o strategických otázkach v telekomunikačnom gigante Portugal Telecom, je nezákonná.
      Podľa súdu je takéto právo veta zo strany portugalskej vlády nespravodlivé, odrádza investorov a najmä obmedzuje voľný pohyb kapitálu, čo je jedno zo základných pravidiel Európskej únie (EÚ). Aj keď pravidlá EÚ umožňujú určité obmedzenie voľného pohybu kapitálu s cieľom zabezpečiť kvalitné telekomunikačné spojenie v kritickom období, napríklad v prípade hrozby teroristického útoku, podľa súdu portugalská vláda nedokázala vysvetliť, ako by zlatá akcia dokázala riešiť práve takýto problém.
      Portugalsko zaviedlo model zlatej akcie počas privatizácie Portugal Telecom v 90. rokoch, pretože si aj po sprivatizovaní chcelo udržať vplyv v dominantnej telekomunikačnej spoločnosti.
      Najnovšie použilo právo veta cez zlatú akciu 30. júna, keď zablokovalo ponuku spoločnosti Telefónica za 7,15 miliardy eur na prevzatie podielu Portugal Telecom v najväčšom brazílskom mobilnom operátorovi Vivo. Podľa portugalského premiéra José Sócratesa vláda tak "chránila národné záujmy".
      Telefónica hneď na druhý deň predĺžila svoju ponuku do 16. júla. Evidentne tak dala najavo, že čaká na rozhodnutie Európskeho súdneho dvora. Ten dnešným dňom otvoril cestu k možnému dokončeniu kontraktu. Portugalská vláda už totiž oznámila, že rozhodnutie súdu bude rešpektovať.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona