Zlá správa pre motoristov, ceny pohonných hmôt v najbližších dňoch zdražejú

NETKY.SK • 29 November 2020, 14:49 • 2 min
Zlá správa pre motoristov, ceny pohonných hmôt v najbližších dňoch zdražejú

BRATISLAVA – Slovenskí motoristi môžu očakávať v nasledujúcom týždni zdražovanie benzínov.

slovakia

left justify in out

Navyšovanie cien pohonných hmôt avizovala analytička Poštovej banky Jana Glasová. „Ceny čierneho zlata v predchádzajúcich týždňoch rástli pod vplyvom optimizmu z novej vakcíny na koronavírus. Od vývoja cien čierneho zlata závisí potom aj vývoj cien benzínu a nafty na našich čerpacích staniciach. Preto očakávame, že ceny benzínu na našich pumpách sa v nasledujúcom týždni môžu zvýšiť,“ povedala pre agentúru SITA Glasová.

 

Zlacňovanie vystrieda zdražovanie
Ceny benzínu na našich pumpách sa minulý týždeň takmer nezmenili, aj napriek tomu, že ceny ropy vzrástli. Za uplynulé týždne na Slovensku zlacňovali pohonné látky, avšak počas minulého sa tento cenový pokles zastavil. 

 

Cena 95-oktánového benzínu sa minulý týždeň nepatrne zvýšila o 0,1 % na úroveň 1,164 eura za liter. Ceny 98-oktánového benzínu sa naopak nepatrne znížili o 0,1 % na úroveň 1,352 eura za liter. Ceny nafty však rástli oveľa výraznejšie a to až o 1,9 %, na hodnotu 1,007 eura za liter.

 

Prečítajte si tiež: Vodiči pozor! Cena benzínu pôjde nahor už čoskoro

 

Pandémia spôsobila prepad cien
Prudký prepad cien ropy na svetovom trhu od začiatku tohto roka bol podľa analytičky spôsobený pandémiou koronavírusu a s tým súvisiacim výrazným poklesom dopytu po rope.

 

V porovnaní s úvodom roka, keď boli ceny pohonných látok najvyššie, je však benzín lacnejší o zhruba 11 až 13 % a nafta až o 20 %. „Aj v medziročnom porovnaní sú pohonné látky lacnejšie, konkrétne benzín o 10 až 12 % a nafta až o takmer pätinu,“ dodala Glasová.

Ceny ropy Brent rástli už štvrtý týždeň v poradí a tento týždeň dokonca atakovali hranicu 49 amerických dolárov za barel. Najvýraznejší podiel na tom majú podľa analytičky správy o vysokej účinnosti novej vakcíny na COVID-19, ktorá by sa čoskoro mohla dostať na trh.

 

„To by mohlo znamenať uvoľnenie opatrení, opätovné cestovanie a zvýšený dopyt po rope. Ruku k dielu počas týždňa pridali aj správy z USA týkajúce sa klesajúcich zásob ropy. A optimizmus na trhy dodáva aj víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách, ktorý môže začať s postupným preberaním moci,“ uzavrela Glasová.

Mohlo by vás zaujímať: Saudská Arábia môže začať novú cenovú vojnu na trhu s ropou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies