Zlá správa pre kupujúcich. Trend rastu cien nehnuteľností bude pokračovať aj naďalej, hovorí analytik NBS

NETKY.SK • 11 November 2020, 13:55 • 2 min
Zlá správa pre kupujúcich. Trend rastu cien nehnuteľností bude pokračovať aj naďalej, hovorí analytik NBS

BRATISLAVA - Ceny nehnuteľností by mali podľa odborníkov rásť aj naďalej. Zdražovanie bývania nezastavila podľa Národnej banky Slovenska ani celosvetová pandémia a ceny nehnuteľností si napriek všetkému doteraz udržujú svižné tempo rastu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Analytik Slovenskej sporiteľne neočakáva v najbližšom čase výraznejší zvrat vo vývoji cien bývania, pravdepodobnejšie sú regionálne výkyvy v cenách a pokračovanie rastu miernejším tempom.

 

Ponuka bývania ženie ceny nahor
Svet sa zmieta v druhej vlne pandémie, s ktorou sú spojené aj obavy o výkon hospodárstva. "Jedným z dôvodov doterajšieho dynamického rastu cien je bezpochyby aj očakávanie, že krízová situácia čoskoro pominie. Je však otázne, či bude tento optimizmus v spoločnosti naďalej pretrvávať a do akej miery sa jeho potenciálna zmena podpíše na aktivite na realitnom trhu," vysvetľuje analytik NBS Roman Vrbovský.

 

img


Jednou z hlavných príčin rastu cien nehnuteľností je vývoj ponuky na bývanie. Analytici NBS však upozorňujú, že posledné dáta z odvetvia stavebníctva pôsobia pesimisticky. Počet dokončených bytov bol medziročne v druhom štvrťroku o vyše 6 % nižší, počet začatých bytov klesol takmer až o 19 %.

 

Tuzemská produkcia bytových budov klesla v auguste o 21 %, predtým v júli sa znížila o 16,6 %. Keďže za rýchlym tempom rastu nehnuteľností bola v poslednom období výrazná prevaha dopytu nad ponukou, zdá sa, že spomalená výstavba cenám bývania neprospeje a naďalej budú podľa Vrbovského rásť.

 

Súvisiaci článok: ROZHOVOR Zvažuje kúpu bytu či domu v čase pandémie? Analytik vysvetlil, ako koronakríza ovplyvní ceny nehnuteľností

 

Dopyt po nehnuteľnostiach neutícha
Napriek koronakríze na trhu podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka stále neutícha dopyt po nehnuteľnostiach, čo vytvára tlak na zvyšovanie ich cien. Na trhu zároveň stále prevláda dobrá dostupnosť hypotekárnych úverov.

 

Dostupnosť bývania je ovplyvnená nielen rastom cien nehnuteľností, ale aj nárastom miezd, respektíve celkovo disponibilných príjmov. Ak príjmy rastú pomalšie než ceny domov či bytov, stáva sa kupovanie nehnuteľností podľa Horňáka menej dostupným.

 

img

 

Aj napriek poklesu miezd v druhom štvrťroku tohto roka pre pandémiu COVID-19 bol iba mierny medziročný pokles disponibilného príjmu domácností.

Z dát, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR za druhý štvrťrok vyplýva, že výstavba bytov poklesla. Začatých bytov bolo takmer o 19 % menej než v rovnakom období minulého roka. Rovnako sa medziročne znížil počet dokončených bytov, a to o 6 %.

 

"Aj keď je počet rozostavaných bytov o 1 % vyšší než v druhom štvrťroku 2019, aktuálne čísla nenaznačujú rapídny posun smerom k nasýteniu dopytu. Súčasná politika centrálnej banky, s výhľadom ďalšieho uvoľnenia, praje žiadateľom o hypotekárne úvery, ktorých nízke sadzby podporujú dopyt po nehnuteľnostiach," povedal Horňák.

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR Plánujete vlastné bývanie? Odborník vysvetlil, aké sú podmienky získania hypotéky v čase pandémie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona