Zlá masáž vám môže uškodiť! Ako si vybrať správneho maséra?

NETKY.SK • 27 November 2018, 06:00 • 2 min
Zlá masáž vám môže uškodiť! Ako si vybrať správneho maséra?

Ako spoznať, že ste si vybrali správneho maséra či masérku? Zo všetkého najskôr by sa mal spýtať na váš zdravotný stav. Mnoho ľudí si totiž napríklad neuvedomuje, že aj tak bežný problém, ako je vysoký krvný tlak, môže spôsobiť problémy. To isté platí o epilepsii, cukrovke, ale aj o rôznych alergiách či trebárs len o počiatočnom štádiu tehotenstva.

slovakia

left justify in out

Masáže majú dlhú tradíciu, skôr ale boli určené predovšetkým pre športovcov. Tí majú silnejšie svaly, a tak potrebujú masáž intenzívnejšie.

 

Pre ľudí, ktorí nešportujú, takýto postup nemá zmysel. Oveľa viac potrebujú uvoľniť a povzbudiť svaly, prípadne pomôcť odblokovať chrbticu. Dnes sa preto používajú oveľa jemnejšie techniky.

 

Masér nie je fyzioterapeut

 

V niektorých prípadoch, najmä ak človek nie je úplne zdravý, môže neprofesionálna masáž ublížiť. Pre niektoré ochorenia je totiž masáž priamo kontraindikáciou. Ide napríklad o prípady, keď pacient trpí zápalom žíl, infekčným ochorením, niektorými neurologickými ochoreniami a kožnými zápalmi. Masáž môže ublížiť pri stavoch po úrazoch, operáciách, eventuálne pri osteoporóze.

 

Musíme si uvedomiť, že masér nie je zakaždým fyzioterapeut alebo lekár s vysokoškolským vzdelaním. Masér je školený špecialista, ktorý prešiel kurzy s rôznou dobou trvania.

 

img

 

Na masáž by nemal chodiť nikto, kto má choré kosti a kĺby. Ten patrí najprv do rúk lekára alebo fyzioterapeuta. Masér by sa preto mal klienta opýtať, čo očakáva a čo ho bolí. Dôležité je pátrať po príčine, poradiť klientovi, čo má robiť, aby ho chrbát nebolel.

 

Podľa čoho vyberať? 

 

Klient by mal mať k masérovi dôveru, najmä ak prichádza prvýkrát. Masér sa má predstaviť, odísť vo chvíli, keď sa klient vyzlieka, a povedať, čo bude robiť. Telo má byť okrem masírovanej časti zakryté.

 

Najlepším krokom je, keď dostanete kladné odporúčanie od dôveryhodného zdroja. Každému však vyhovuje niečo iné. V každom prípade si však nechajte predložiť certifikát maséra k masáži, na ktorú sa chystáte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies