Zjednotenie Cypru poháňa nález bohatých zásob zemného plynu

NETKY.SK • 14 Október 2016, 12:45 • 2 min
Zjednotenie Cypru poháňa nález bohatých zásob zemného plynu

BRATISLAVA/LIMASSOL - Cyprus by sa mohol po 42 rokoch opäť zjednotiť.

slovakia

left justify in out

Cyperčania sa zhodujú, že tento proces poháňa najmä nález bohatých zásob zemného plynu v tamojších vodách. „V poslednom období Turecku záleží, aby sa vyriešil cyperský problém. Dôvodom je objav veľkých zásob zemného plynu pri pobreží Cypru a aj Turecko chce z toho profitovať. Zjednotenie by malo pomôcť tomu, aby aj cyperskí Turci mali prístup k tomuto bohatstvu,“ povedala pre TASR Elena Christodolou, ktorá žije na Cypre viac ako tri desaťročia.

 

Costas Georgiu pracuje ako profesionálny šofér v druhom najväčšom cyperskom meste Limassol. Od roku 2003, keď sa otvorili hranice s neuznanou Severocyperskou tureckou republikou, bol na severe ostrova viackrát a tvrdí, že vzťahy medzi Grékmi a Turkami sú na Afroditinom ostrove momentálne pokojné a bezproblémové. „Aj ekonomicky sme už v súčasnosti na tom narovnako. Veľa sa na severe investovalo do budovania stredísk cestovného ruchu, univerzít, ciest a prístavov. Veríme, že po zjednotení bude Cyprus ekonomicky ešte silnejší,“ uviedol pre TASR Georgiu. Jeho názor podporuje aj turistická sprievodkyňa Olag Tamanis, ktorá si myslí, že v súčasnosti je najvýhodnejšia situácia na zjednotenie Cypru. „Ak ju nevyužijeme, nemusí sa tak skoro zopakovať. Keď sa zjednotíme, budem sa cítiť bezpečnejšie ako teraz,“ konštatovala Tamanis pre TASR.

 

Podľa Christodolou sa však rokovania nemusia skončiť do konca roka napriek tomu, že zjednotenie pomôže rozvoju ekonomiky ostrova, najmä turizmu. „Na severe sú krásne a málo navštevované pláže. Tohto roku by mali Cyprus navštíviť tri milióny turistov, čo bude rekord. Len desatina z nich však mieri na sever. Tam je nevyužitý potenciál,“ dodala Christodolou.

 

Odhaduje sa, že v cyperských vodách sa nachádza minimálne 1,7 bilióna m3 plynu. Ložiská zemného plynu by mohli na jednej strane pokryť domácu spotrebu a znížiť tak energetické náklady a na druhej zabezpečiť prílev financií zo zahraničia vďaka vývozu plynu na medzinárodné trhy. S dodávkou do zahraničia by chcel Cyprus začať okolo roku 2020.   Cyperský prezident Nikos Anastasiadis už dlhšie vedie zložité rokovania o zjednotení Cypru s Mustafom Akincim, prezidentom medzinárodne neuznávanej Severocyperskej tureckej republiky. Obaja lídri vyhlásili, že výslednú dohodu chcú dosiahnuť do konca tohto roka.

 

Cyprus je rozdelený na etnickom základe od invázie Turecka v roku 1974, ktorá bola reakciou na štátny prevrat s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku. Medzinárodne uznávaná vláda Cyperskej republiky má pod kontrolou väčšinu územia ostrova, kde žijú prevažne cyperskí Gréci.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona