Zjednodušenie daňových odvodov by uvítalo 84 % manažérov

NETKY.SK • 10 November 2015, 12:26 • 2 min
Zjednodušenie daňových odvodov by uvítalo 84 % manažérov

BRATISLAVA - Zjednodušenie daňových odvodov a s tým súvisiacej administratívy na Slovensku by uvítalo 84 % manažérov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z nového prieskumu KPMG - Pulse of Economy 2015. V porovnaní s ostatnými krajinami v regióne strednej a východnej Európy by naši manažéri výrazne ocenili, ak by sa vláda zaoberala znížením dane z príjmu právnických osôb. Túto požiadavku vyslovilo 53 % slovenských účastníkov prieskumu.


Viac ako polovica respondentov sa vyjadrila, že v otázke zvyšovania počtu zamestnancov neplánuje žiadne veľké zmeny. Pri porovnaní s prieskumom v minulom roku však o 11 % poklesol počet firiem, ktoré budú zvyšovať zamestnancom finančné ohodnotenie. Za najväčšiu bariéru rastu obratu považujú Slováci zvyšovanie daňového zaťaženia (50 % respondentov), novely zákonov (42 %) a nízky dopyt na domácom trhu (42 %).


Podľa výsledkov prieskumu Slováci menej dôverujú euru. Kým v roku 2014 mu silnú pozíciu predpovedalo 48 % slovenských respondentov, v súčasnosti 51 % očakáva, že do roku 2020 bude naša mena bojovať s problémami a do eurozóny nepribudnú žiadni noví členovia.


Z viac ako 700 účastníkov prieskumu KPMG sa dve tretiny vyjadrili, že ich firmy plánujú nové investície v období rokov 2016 až 2018. V prípade slovenských firiem sa budúce investície najviac sústredia na domáci trh (45 %), prípadne na susednú Českú republiku (32 %).


Prieskum tiež poukázal na skutočnosť, že takmer tri štvrtiny manažérov v regióne považujú tieňovú ekonomiku za závažný problém. V Bosne a Hercegovine a Rumunsku je to až 98 % opýtaných. Z jej foriem opýtaní vnímajú za najpálčivejšie vyhýbanie sa daňovým povinnostiam utajovaním skutočných príjmov. Na Slovensku hodnotí tieňovú ekonomiku za problematickú 74 % manažérov. Dve pätiny z nich považujú za najvypuklejšie podvody s DPH.


Prieskum Pulse of Economy uskutočnila spoločnosť KPMG v septembri tohto roku medzi manažérmi a vlastníkmi firiem v deviatich krajinách strednej a východnej Európy. Respondenti vyjadrili svoj názor na smerovanie národných ekonomík, eura, zahraničných investícií, daňového prostredia a na odmeňovanie a personálnu politiku firiem. Online prieskumu sa zúčastnilo 731 respondentov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Litvy, Lotyšska, Estónska, Rumunska, Bosny a Hercegoviny a Chorvátska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona