Zjazdovku z Lomnického sedla otvoria už na Nový rok

NETKY.SK • 31 December 2016, 11:03 • 2 min
Zjazdovku z Lomnického sedla otvoria už na Nový rok

POPRAD - Najvyššie položená a najstrmšia zjazdovka na Slovensku Lomnické sedlo (2 190 m n.m.) bude pre priaznivcov zjazdového lyžovania otvorená v prvý deň nového roka 2017. Ako informovala hovorkyňa prevádzkovateľa lyžiarskych stredísk v Tatrách Zuzana Fabianová, prírodný sneh v Lomnickom sedle dosahuje aktuálne výšku 120 centimetrov.

slovakia

left justify in out

Najatraktívnejšiu, 1 240 metrov dlhú zjazdovku z Lomnického sedla na Skalnaté pleso sa vďaka dostatočnej prírodnej snehovej pokrývke podľa jej slov podarí otvoriť oveľa skôr ako po minulé roky.


„Spustenie zjazdovky v Lomnickom sedle je priamo závislé od výlučne prírodného snehu a od výsledku monitorovania snehovej pokrývky Horskou záchrannou službou (HZS). Vo štvrtok 29. decembra uskutočnili pyrotechnici HZS testovanie pokrývky v Lomnickom sedle odstrelom pomocou výbušnín. Pri dvoch preventívnych odstreloch sa lavíny neuvoľnili a lavínoví špecialisti z HZS vyhodnotili stav snehovej pokrývky v Lomnickom sedle ako stabilný,“ uviedla Fabianová.


„Najnáročnejší lyžiari si okrem čiernej zjazdovky v Lomnickom sedle užijú aj takzvanú Francúzsku muldu, freeridový terén v jej juhozápadnej časti, ktorý je jednou z alternatív ako zlyžovať povestné sedlo,“ doplnila hovorkyňa. Zo Skalnatého plesa do vyhľadávaného lyžiarskeho terénu do Lomnického sedla vyváža skúsených lyžiarov viac ako jeden kilometer dlhá dvojsedačková lanovka so 400 metrovým prevýšením. Ako pripomenula Fabianová, počas posledných rokov sa Lomnické sedlo otváralo zväčša v druhej polovici januára či vo februári. 


Na ostatných zjazdovkách v Tatranskej Lomnici je podľa Fabianovej od 50 do 70 centimetrov snehu a na Štrbskom Plese je od 40 do 50 centimetrov a podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré. Lyžiari si po lyžovačke vo Vysokých Tatrách môžu užívať doplnkové aprés-ski aktivity, ako napríklad Tatranskú večeru zážitkov na medzistanici Štart každú stredu, piatok a sobotu alebo Večeru pod hviezdami na Skalnatom plese, ktorá sa začína 7. januára. V ponuke je aj ranná lyžovačka Fresh Track na zjazdovke Solisko na Štrbskom Plese už o 7:00, nočná sánkovačka z Hrebienka do Starého Smokovca, koncerty v Tatranskom ľadovom dóme alebo aprés-ski party priamo na svahu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies