Zjazdovku na Bukovej hore v sobotu testovali súťažiaci na retro lyžiach

NETKY.SK • 5 Marec 2012, 07:44 • 2 min
Zjazdovku na Bukovej hore v sobotu  testovali súťažiaci na retro lyžiach

Zjazdovku na Bukovej hore v sobotu testovali súťažiaci na retro lyžiach - Cestovanie Javorovú cestu na zjazdovke Buková hora v Tatranskej Lomnici dnes obsadili priaznivci zimných športov, ktorí si chceli vyskúšať, aké náročné bolo v minulosti pohybovať sa

slovakia

left justify in out

img

Javorovú cestu na zjazdovke Buková hora v Tatranskej Lomnici dnes obsadili priaznivci zimných športov, ktorí si chceli vyskúšať, aké náročné bolo v minulosti pohybovať sa na drevených lyžiach.
      Jubilejný 10. ročník súťaže v retro lyžovaní, ktorá je známa pod názvom "Majstrovský prebor v lyžovaní sjazdovom", okrem odvážlivcov, ktorí boli ochotní postaviť sa na štart, prilákal aj desiatky divákov. 
      "Skutočne je tu skvelá atmosféra. Aj keď ráno bol silný vietor, teraz popoludní fúka menej a je krásne slnečno. Myslím, že viac sa zabávajú tí, ktorí sa na pretekárov pozerajú, ale ani súťažiaci si nedajú pokaziť náladu, hoci zjazdy sa neobišli bez pádov a odrenín," konštatovala organizátorka podujatia Alena Varadyová.
      Pripomenula, že pretekári sa na štart postavili v drevených lyžiach, na ktorých bolo väčšinou remienkové viazanie a mali obuté kožené lyžiarky. Oblečenie bolo tiež historické, teda ženy boli väčšinou v sukniach.
      "Najlepšie časy dosahovali pravdepodobne dámy a pomohlo tomu asi oblečenie. Keď sa vietor oprie do širokej sukne, dokážu vyvinúť veľkú rýchlosť, takže budeme uvažovať o vytvorení kategórie rogaloski," hovorí Varadyová. Konštatovala, že najmladší účastník má len osem rokov a najstarší už prekročil sedemdesiatku.
      Súťažnú jazdu na retro lyžiach si dnes na Bukovej hore vyskúšal aj slovenský reprezentant v zjazdovom lyžovaní Adam Žampa.
      "Nedá sa to ani porovnať s dnešným lyžovaním. Všetkým tým, ktorí sa dnes sťažujú alebo vyhovárajú na materiál, by som skutočne odporučil, aby si vyskúšali toto a potom sa im bude zdať všetko super," povedal pre TASR Žampa. Dodal, že dnes je na tejto akcii prvýkrát a rád znovu príde.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies