Zjazdárka Shiffrinová sa učila "obrákové" oblúky od Ligetyho

NETKY.SK • 26 Október 2014, 08:46 • 2 min
Zjazdárka Shiffrinová sa učila "obrákové" oblúky od Ligetyho

SÖLDEN - Keď sa americká zjazdárka Mikaela Shiffrinová tri týždne pred svojimi 19. narodeninami stala v Soči olympijskou víťazkou v slalome, začala uvažovať o iných cieľoch.

slovakia

left justify in out

Keďže v tínedžerskom veku sa stihla stať aj majsterkou sveta a získať dva malé krištáľové glóbusy za slalom, zaumienila si, že zaútočí na veľký glóbus určený pre najvšestrannejšiu pretekárku zjazdárskeho kolotoča. Svoj odvážny cieľ začala napĺňať hneď v prvých pretekoch novej sezóny. Na ľadovci Rettenbach v rakúskom Söldene sa v sobotu prvý raz v kariére tešila z víťazstva v obrovskom slalome v rámci Svetového pohára. Čo na tom, že dovtedy len dvakrát v tejto disciplíne stála na pódiu - vlani bola druhá v americkom Beaver Creeku a tretia v rakúskom Lienzi.

 

"Anna Fenningerová mi poriadne sťažila cestu za prvým triumfom v obrovskom slalome. Splnil sa mi sen, aj keď si nie som istá, či to vôbec môžem považovať za svoje víťazstvo," usmiala sa do kamery ORF v cieli 2. kola v Söldene Shiffrinová. Narážala na fakt, že obhajkyňa veľkého glóbusu z Rakúska dosiahla v súčte oboch jázd navlas rovnaký čas ako ona, a tak sa z triumfu v premiérových pretekoch sezóny tešili obe. V Söldene sa rovnaká situácia vyskytla aj pred 12 rokmi. Vtedy si víťazstvo podelila dokonca trojica pretekárok - Slovinka Tina Mazeová, Rakúšanka Nicole Hospová a Nórka Andrine Flemmenová.

Na Novom Zélande študovala Ligetyho

Shiffrinovej zlepšenie v obrovskom slalome nie je dielom náhody, ale tvrdej prípravy. Počas leta strávila päť týždňov na Novom Zélande, kde sa snažila odkukať štýl jazdy od najlepšieho protagonistu obrovského slalomu súčasnosti, krajana Teda Ligetyho. "Je to jediný pretekár vo Svetovom pohári, ktorého jazdy som začala študovať na videu. Jeho štýl je absolútne odlišný od ostatných. Je veľmi náročné ho napodobniť. Ak sa vám to nepodarí, v podstate svoje jazdy ešte viac spomalíte. Preto sa snažím o to, aby sa mi jeho štýl pretekania dostal do krvi. Na to potrebujem byť kondične veľmi dobre pripravená," priblížila Shiffrinová v rozhovore pre server New York Times.

V super G až vtedy, keď bude konkurencieschopná
Mladá Američanka túži nielen po pódiových umiestneniach v obrovskom slalome, ale výraznejšie sa chce zlepšiť aj v super G. Keďže je perfekcionistka, túto disciplínu si vo Svetovom pohári nechce vyskúšať skôr, než bude konkurencieschopná najlepším na svete. V novembri by chcela začať v pretekoch nižšej kategórie a v januári by to už mal byť Svetový pohár. "Nemusím za každú cenu vyhrávať, na štart sa však postavím až vtedy, keď budem mať šancu útočiť na prvú trojku. Viem, že tréning rýchlostných disciplín je niečo úplne iné ako technických, ale neodpisujte ma. Mám veľkú motiváciu," vyhlásila Shiffrinová.

 

Jej optimizmus zdieľa aj tréner amerických slalomárok vo Svetovom pohári, bývalý rakúsky zjazdár Roland Pfeifer. "Bude z nej dobrá pretekárka pre rýchlostné disciplíny. Vie, ako sa má kĺzať. V tejto chvíli je však dôležitejšie, aby udržala svoju vysokú úroveň v slalome a stabilizovala výkonnosť v obrovskom slalome," povedal Pfeifer pre NY Times.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies