Životnosť vecí kúpených na úver by mala presiahnuť dobu splácania

NETKY.SK • 25 Január 2018, 10:00 • 2 min
Životnosť vecí kúpených na úver by mala presiahnuť dobu splácania

BRATISLAVA - Začiatok roka môže priniesť mnohým domácnostiam finančné komplikácie.

slovakia

left justify in out

Po Vianociach, ktoré bývajú obvykle jednou z najnákladnejších častí roka, sú rodinné rozpočty často vyčerpané. Ak sa do toho objavia neočakávané výdavky, prichádza problém, z čoho ich zaplatiť. Preto pri braní úveru treba postupovať zodpovedne.

 

"Prvým krokom je zodpovedať si otázku, na aký účel potrebujete peniaze a na základe toho si vybrať najvhodnejší typ pôžičky. Na trhu je veľké množstvo spoločností s rôznymi ponukami. Dajte prednosť známejším spoločnostiam a radšej vynechajte podozrivé firmy, ktoré sa môžu tváriť ako najviac priateľské a ústretové. Často totiž ľudí lákajú na to, že klientov nepreverujú a ponúkajú peniaze aj takým, ktorí nemajú vôbec žiadny príjem a splácanie úveru je tak pre nich neriešiteľným problémom," radí analytik spotrebiteľského financovania spoločnosti Home Credit Roman Müller.

 

Podľa neho každá solídna úverová spoločnosť a banka uchádzača o úver preverí, aby zistila, či je vôbec schopný požičané peniaze splácať. Pri úvere je dobré riadiť sa zásadou, že životnosť vecí by mala presiahnuť dobu splácania pôžičky. Vhodné je tiež vybrať si len z ponuky bezpečných a preverených spoločností, ideálne takých, ktoré sú pod kontrolou Národnej banky Slovenska. "Vyžiadajte si od viacerých takýchto spoločností konkrétne ponuky pre vaše potreby a doma si ich v pokoji poriadne porovnajte. Nikdy sa nezamerajte len na prvú, hoci aj lákavú ponuku, ktorú objavíte. V iných spoločnostiach môžete dostať omnoho výhodnejšie podmienky a v konečnom dôsledku ušetriť nemalé finančné prostriedky do budúcnosti," zdôrazňuje Müller.

 

Pred samotným podpísaním zmluvy o úvere by záujemca o úver nemal mať žiadne nezodpovedané otázky či pochybnosti. Má právo si zobrať návrh zmluvy domov na preštudovanie. "Je vždy lepšie si celý text najskôr prejsť s rodinou alebo známym či susedom, ktorý tomu viac rozumie. Nikdy sa tiež nenechajte odradiť rozsahom zmluvy alebo malými písmenami. Kým si nie ste úplne istý tým, čo zmluva obsahuje, nepodpisujte ju a radšej sa opýtajte v spoločnosti, kde sa zaujímate o úver, ešte raz. Pôžička je záväzok a je nutné si ju brať s rozvahou, nie pod tlakom alebo v časovej tiesni," uzatvára Müller.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona