Životné prostredie dostane o takmer 80 percent menej

NETKY.SK • 5 Október 2015, 15:00 • 2 min
Životné prostredie dostane o takmer 80 percent menej

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) bude mať v roku 2016 k dispozícii výdavky vo výške 137 miliónov eur, čo je o 540 miliónov eur (79,8 percenta) menej v porovnaní so schváleným rozpočtom na tento rok.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2016. Dôvodom poklesu je najmä nižšia alokácia výdavkov EÚ a spolufinancovania v rámci 3. programového obdobia v kapitole životného prostredia. Z vládneho návrhu rozpočtu vyplýva, že rozpočtové prostriedky MŽP na budúci rok predstavujú 44,8 milióna eur a výdavky EÚ a spolufinancovania zo štátneho rozpočtu sú v sume 92,4 miliónov eur. "Pokles celkových výdavkov kapitoly ministerstva životného prostredia je spôsobený postupným nábehom spolufinancovania projektov z eurofondov v novom programovacom období z nového operačného programu. Oproti roku 2015, keď dochádza k ukončovaniu programového obdobia 2007 až 2013, budú v roku 2016 financované z fondov EÚ už iba projekty v rámci nového programového obdobia 2014 – 2020," uviedol k rozpočtu MŽP jeho hovorca Maroš Stano.


Najviac, 75,4 milióna eur, pôjde z rozpočtu MŽP na vodné hospodárstvo. V porovnaní so schváleným rozpočtom v roku 2015 sú plánované výdavky o 81,8 percenta nižšie. Výdavky EÚ v kapitole vodného hospodárstva klesajú o 83,6 percenta, spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu klesá o 80,6 percenta. Celkové výdavky smerujúce do ochrany ovzdušia (3,48 milióna eur) sú v porovnaní s týmto rokom o 90 percent nižšie. Pokles je spôsobený nerozpočtovaním výdavkov EÚ a spolufinancovania v tejto oblasti, pričom rozpočet v tejto kapitole je tvorený iba transferom určeným pre Slovenský hydrometeorologický ústav. Na odpadové hospodárstvo a environmentálne rizikové faktory ani na oblasť riadenia rizík a mimoriadnych udalostí v súvislosti so zmenou klímy sa v roku 2016 nerozpočtujú žiadne prostriedky EÚ a spolufinancovania.


Na ochranu prírody a krajiny vyčlenili 15,8 milióna eur, čo je 14,6 percenta menej ako v roku 2015. Dôvodom je opäť nerozpočtovanie prostriedkov EÚ v novom programovom období. Oblasť energeticky efektívneho nízkouhlíkového hospodárstva dostane v budúcom roku 2,73 milióna eur, ktoré tvoria iba prostriedky EÚ a spolufinancovania. Na administratívu životného prostredia je v roku 2016 spolu vyčlenených 41,7 milióna eur, čo predstavuje nárast o 9,24 percenta.
Prostriedky na inštitucionálnu podporu sú takmer rovnaké ako tento rok a predstavujú 22,28 milióna eur. Ide o výdavky určené pre Slovenskú inšpekciu životného prostredia a Slovenskú agentúru životného prostredia. Okrem týchto výdavkov sem patria prostriedky určené na výchovu, vzdelávanie, propagáciu, prieskum, výskum, vývoj, technickú pomoc, príspevky medzinárodným organizáciám a hospodársku mobilizáciu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona