Životné minimum sa od júla zvyšuje

NETKY.SK • 1 Júl 2018, 09:15 • 2 min
Životné minimum sa od júla zvyšuje

BRATISLAVA - Životné minimum na dospelú osobu sa od začiatku júla tohto roka zvyšuje o 2,8 %, teda o 1,59 eura na 205,07 eura. Pri druhej spoločne posudzovanej osobe ide o nárast o 3,9 eura na 143,06 eura a na nezaopatrené dieťa, resp. zaopatrené neplnoleté dieťa suma životného minima stúpa o 2,55 eura na 93,61 eura.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z opatrenia rezortu práce a sociálnych vecí o úprave súm životného minima, ktoré nadobúda účinnosť od 1. júla tohto roka.

Vzhľadom na zvýšenie životného minima o 2,8 % sa v rovnakej miere nahor upraví daňový bonus na dieťa, nezdaniteľná časť základu dane, výška minimálnych dôchodkov, suma minimálneho predčasného dôchodku, či prídavok na dieťa a rodičovský príspevok. Mesačná suma daňového bonusu na dieťa sa zvýši od začiatku budúceho roka o 60 centov na 22,16 eura. Nezdaniteľná časť základu dane, ktorá je 19,2-násobkom životného minima, bude na rok 2019 predstavovať 3 937,34 eura, čo je oproti tomuto roku nárast o 107,32 eura. Sumy minimálnych dôchodkov zodpovedajúce príslušným rokom poistenia pôjdu takisto nahor o 2,8 %.

Hranica minimálneho predčasného starobného dôchodku, ktorá je stanovená ako 1,2-násobok životného minima, sa od začiatku júla tohto roka posúva z 239,40 eura na 246,10 eura. Ide o jednu z podmienok na priznanie predčasnej starobnej penzie. Suma prídavku na dieťa od začiatku budúceho roka stúpne o 66 centov na 24,34 eura. Rodičovský príspevok od januára budúceho roka pôjde nahor o 6 eur na 220,70 eura.

Životné minimum sa upravuje k 1. júlu o koeficient rastu čistých peňažných príjmov podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) alebo o koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností podľa toho, ktorý z týchto údajov je nižší. Rozhodujúcim obdobím, za ktoré sa zisťuje rast životných nákladov nízkopríjmových domácností, je obdobie od apríla minulého roka do apríla tohto roka. Podľa údajov ŠÚ bol rast životných nákladov nízkopríjmových domácností za rozhodujúce obdobie 2,8 %. Rast čistých peňažných príjmov na jednu osobu za prvý štvrťrok tohto roka v porovnaní s prvým štvrťrokom vlaňajška bol 6,25 %.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies