Životné minimum sa nemení, neznižujú sa tak ani iné dávky

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 15:13 • 2 min
Životné minimum sa nemení, neznižujú sa tak ani iné dávky

BRATISLAVA – Životné minimum, ktoré sa každoročne upravuje vždy k 1. júlu, ostáva v tomto roku bez zmeny. Minimálna suma na prežitie plnoletej osoby je tak naďalej 198,09 eura mesačne, ak v domácnosti žije spoločne s ňou ďalšia plnoletá fyzická osoba, napríklad manžel alebo manželka, jej životné minimum je 138,19 eura mesačne a 90,42 eura mesačne patrí na dieťa.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je nedávno prijatá novela, ktorá zabraňuje zníženiu životného minima. "Ministerstvo novelou zákona o životnom minime reagovalo na negatívny vývoj najmä koeficientu rastu životných nákladov nízko príjmových domácností. Navrhli sme neuplatniť valorizačný mechanizmus úpravy týchto súm ustanovený v zákone o životnom minime, chceme tak zabrániť znižovaniu príjmov obyvateľov Slovenskej republiky v prípade, ak jeden z koeficientov, ktorým sa majú v príslušnom kalendárnom roku upraviť sumy životného minima, bude nižší ako jedna alebo rovný jednej," informovala TASR hovorca rezortu práce Michal Stuška. 

 

V prípade poklesu nákladov nízko príjmových domácností alebo čistých príjmov domácností v sledovanom období tak už nepríde k poklesu výšky životného minima. "Právna úprava má preto kladný vplyv nielen na hospodárenie domácností poberateľov dávok a príspevkov, ale aj na príjemcov zliav alebo úľav z rôznych plnení, ktoré sa každoročne upravujú podľa zmeny životného minima," doplnil.

 

Znižovať sa tak nebude napríklad rodičovský príspevok, prídavok na dieťa, príplatok k prídavku na dieťa, ale ani príspevok na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa. Meniť sa nebude ani náhradné výživné.

 

V rovnakej výške ako doteraz sa budú ďalej vyplácať opakované peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ale aj príspevky v rámci aktívnych opatrení na trhu práce, príspevky na uľahčenie osamostatnenia sa mladého dospelého, úhrady výdavkov na dieťa alebo mladého dospelého v profesionálnej rodine či sociálne štipendiá študentom stredných a vysokých škôl.

 

"Ak by novela zákona o životnom minime schválená nebola, došlo by k zníženiu súm životného minima, a tým aj k zníženiu tak daňového bonusu na dieťa, ako aj nezdaniteľných častí zo základu dane na daňovníka, na manžela alebo manželku," doplnil Stuška.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies