Životné minimum sa ani pri deflácii znižovať nebude

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 17:42 • 2 min
Životné minimum sa ani pri deflácii znižovať nebude

BRATISLAVA - Úroveň životného minima sa ani v prípade deflácie, teda poklesu cien v ekonomike, nebude znižovať.

slovakia

left justify in out

Takúto poistku zavádza do praxe novela z dielne rezortu práce, ktorú dnes Národná rada (NR) SR hlasmi všetkých 128 prítomných poslancov definitívne schválila. Ak ju podpíše aj prezident, účinná bude od 30. júna tohto roka.
     

Klasický valorizačný mechanizmus životného minima sa podľa schválenej právnej úpravy nebude uplatňovať v prípade, že by koeficient, ktorým sa výška životného minima upravuje, bol nižší alebo sa rovnal jednej. Jeho výška vtedy ostane nezmenená.
     

"Predložili sme riešenie, ktoré pri akomkoľvek vývoji inflácie či možnej deflácie zachováva minimálne tú istú výšku životného minima, ako je teraz," opísal význam novely minister práce Ján Richter (Smer-SD). Vo februári, marci a apríli tohto roka ceny na Slovensku prvýkrát v histórii medziročne klesli, celoročná deflácia sa však neočakáva.
     

Podľa Richtera bolo dôležité, aby sa právna norma prijala čo najskôr, pretože nové životné minimum sa vždy vyratúva od 1. júla. Rezort sa chce v budúcnosti zaoberať aj vypracovaním hlbšej analýzy nastavenia výpočtu životného minima, avizoval minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona