Životné minimum, na ktoré exekútor nebude môcť siahnuť, sa zvýši

NETKY.SK • 20 September 2015, 14:10 • 2 min
Životné minimum, na ktoré exekútor nebude môcť siahnuť, sa zvýši

BRATISLAVA – Suma, ktorá musí zostať mesačne osobe, voči ktorej je vedená exekúcia, sa zvýši. Ministerstvo spravodlivosti predložilo do pripomienkového konania návrh nariadenia vlády, podľa ktorého od novembra nebude možné zraziť z mesačnej mzdy alebo z iného príjmu sumu vo výške 100 percent životného minima pre plnoletú fyzickú osobu.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti to je 60 percent životného minima. Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová, v reálnych číslach to znamená, že mesačne osobám, voči ktorým je vedená exekúcia, zostane od novembra suma 198,09 eur. Teraz je to 118,85 eur.


V dôvodovej správe sa zdôrazňuje, že návrh reaguje na poznatky z praxe, ktoré poukazujú na zhoršovanie sociálnej situácie obyvateľov v súvislosti s enormne vysokým počtom vykonávaných exekúcií a realizovaných zrážok zo mzdy. Zmena prispeje k zvýšeniu právnej ochrany osôb postihnutých výkonom exekúcie zrážkami zo mzdy a z iných príjmov a umožní stabilizovať ich životnú úroveň, zdôrazňuje sa v texte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies