Životné jubileum Mariána Vargu pripomína výstava fotografa Petra Procházku

NETKY.SK • 16 Január 2017, 22:12 • 2 min
Životné jubileum Mariána Vargu pripomína výstava fotografa Petra Procházku

BRATISLAVA – V Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) je výstava s názvom Marián Varga. Autor Peter Procházka Stanley spolu s občianskym združením FOTOFO ju pripravili na počesť 70. jubilea tejto výraznej slovenskej hudobnej osobnosti.

slovakia

left justify in out

Na piatkovú (13.1.) vernisáž výstavy hudobník pre zdravotné problémy neprišiel, ale je na každom zo 40 záberov. Najčastejšie sediaci za svojím obľúbeným klávesovým nástrojom. Tiež na spoločenskom posedení s členmi svojich bývalých kapiel, ale aj v spoločnosti iných hudobníkov, spisovateľov, filmárov, hercov, politikov a iných osobností. Okrem koncertov je zvečnený pri hraní na otvorení výstav výtvarníkov Adolfa Borna (1985) a Juraja Bartusza (2002) v Galérii mesta Bratislavy, na svadbe hudobníka Jána Baláža (1975), kde je jediný raz v spoločenskom obleku. Návštevník zistí, kedy získal Cenu SOZA a kto bola jeho múza Macurinka Pinka. Nechýbajú fotografie Vargu s manželkou Jankou ani s fanúšičkami vo V-klube zo 60. rokov.

 

"To bolo obdobie našej mladosti, keď autá na uliciach skoro neboli, chodníky naozaj slúžili chodcom, ulice patrili detským hrám. Potom prišli 21. augusta 1968 Rusi na tankoch a Peter začal fotiť. 'Véčko' žilo svoj život, ktorý bol aj naším životom. V tom čase začal hrať na hammonde večne fajčiaci mladý muž. Hral vášnivo, fascinujúco až mrazivo. V hudobnom živote bol Marián Varga logom a jeho hudba hymnou generácie. Bola ódou na radosť a smútok zároveň. Peter bol pri tom, fotil so zaujatím a dôslednosťou. Jeho fotografie sú spomienkami, ktoré sa nedajú zbúrať," na otvorení výstavy povedal jej kurátor Peter Horváth.

 

Dlhodobé fotografovanie potvrdzujú zábery z rokov 1968 a 2004, kde je Varga so spoluhráčom zo skupiny Prúdy Vladimírom Mallým, aj ďalšie novšie. Tiež skutočnosť, že aj na svojej vernisáži bol Peter Procházka s neodmysliteľným fotoaparátom. Od roku 1968 je to 28. výstava tohto bratislavského rodáka (1952). Okrem monografií V-klub (2008) a Legenda V-klub (2015) jeho fotografie boli uverejnené vo viacerých filmoch a takmer 60 publikáciách. Za celoživotnú tvorbu získal Cenu Slovak Press Photo 2015.

 

Výstava potrvá do 24. februára.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies