Život v krajine, ktorú ovládol oheň

NETKY.SK • 27 August 2019, 14:00 • 2 min
Život v krajine, ktorú ovládol oheň

Pľúca planéty stále horia. Brazílsky prezident odmietol vyše 20 miliónov dolárov od krajín G7 a tvrdí, že Amazon ich pomoc nepotrebuje. Ako vyzerá život požiarmi postihnutej krajiny?

slovakia

left justify in out

Amazonský prales produkuje až 20% nášho kyslíka. Za posledné dni zhorela jeho obrovská časť a zdá sa, že brazílska vláda túto situáciu nezvláda. Kontaktovali sme preto brazílčana, P. H. Lira, aby sme zistili, ako postupuje krajina pri riešení problému a ako ho vnímajú tamojší obyvatelia.

 

img

 

Aký postoj zachovala vaša vláda voči aktuálnej situácii?

 

Naša vláda nerobí absolútne nič. Hľadajú vinníka namiesto toho, aby riešili tento problém, čo je momentálne najväčšia priorita. Horiace lesy ich nezaujímajú. Prezident vyhlásil, že požiar spôsobili neziskové organizácie, ktoré prišli o svojich nemeckých a nórskych sponzorov a chcú zničiť jeho vládu, no toto tvrdenie nedokázal ničím potvrdiť. Nemecko a Nórsko síce prestali dotovať brazílsku vládu, no nie bezdôvodne. Prezident odmietol prijať stanovené zákony proti odlesňovaniu. A aby toho nebolo málo, prezident Bolsonaro odvolal riaditeľa inštitútu zodpovedného za monitorovanie odlesňovania, pretože zverejnil satelitné snímky zobrazujúce skutočné údaje o odlesňovaní.

 

img

 

Vedia brazílsky občania, prečo požiar vznikol? Informujú aktívne brazílske médiá o stave požiarov?

 

Myslím si, že väčšina ľudí nevie, ako a prečo začal Amazon horieť. Viem, že je to aj kvôli spaľovaniu v poľnohospodárstve, ktoré sa zhoršuje so suchým počasím v regióne v tomto ročnom období. Najväčšia televízia v Brazílii o požiari informuje každodenne priamo v správach a tiež v súvisiacich reláciách. Aj hlavné spravodajské webové stránky a noviny sa venujú tejto tematike. Na druhej strane iné televízne stanice o tejto téme nehovoria pravdu, pretože ide o stanice podporované vládou a / alebo cirkvou. Okrem toho o požiaroch hovorí aj mnoho celebrít (národných a medzinárodných), influencerov a ľavicových politikov, ktorí vyvíjajú tlak na vládu, aby konala.

 

img

 

Vyhlásila vláda nejaké špeciálne bezpečnostné nariadenia v oblastiach, ktoré sú najviac postihnuté požiarmi?

 

O žiadnych neviem. Požiare nie sú blízko osídlených oblastí.

 

 

Ako požiare ovplyvňujú bežný život v Brazílii?

 

Zatiaľ to nemá na nás priamy vplyv. Bývam v Sao Paulo, ďaleko od Amazonu (letecky je to takmer 8 hodín letu medzi São Paulom a Amazonom). Som si však vedomý, že to, čo sa dnes deje, bude mať v budúcnosti zásadný negatívny vplyv na životy všetkých, a to tak v Brazílii, ako aj vo svete. Popravde, už má negatívny vplyv. Začiatkom minulého týždňa sa deň stal nocou okolo 15:00. Bolo to, akoby slnko zmizlo z oblohy. Všade bola tma, pršalo a bola zima. Neviem, či to malo z vedeckého hľadiska súvislosť s ohňom v Amazone. Možno áno...

 

img

 

Medzinárodná organizácia siedmich ekonomicky najsilnejších krajín G7 sa rozhodla krajine poskytnúť finančnú pomoc. Predstavitelia týchto krajín si uvedomujú, že ide o medzinárodný problém, ktorý dramaticky ovplyvní našu klímu. Prezident Brazílie Jair Bolsonaro však tvrdí, že pomoc nepotrebuje a peniaze sa majú využiť na zalesnenie Európy.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies