Život v Bruseli funguje skoro normálne aj napriek bezpečnostným opatreniam

NETKY.SK • 23 November 2015, 16:16 • 2 min
Život v Bruseli funguje skoro normálne aj napriek bezpečnostným opatreniam

BRUSEL - Život v Bruseli, kde už tretí deň platí mimoriadna bezpečnostná situácia, pokračuje každodenným tempom. Obyvatelia sa prispôsobili vážnym obmedzeniam v oblasti hromadnej dopravy a aj napriek uzavretiu škôl zostala otvorená väčšina obchodov. Policajné razie pokračovali aj dnes v Bruseli a tiež v meste Liege.

slovakia

left justify in out

Napätú situáciu v belgickej metropole najlepšie znázorňuje prítomnosť vojenských obrnených vozidiel a vojakov so samopalmi hneď vedľa vianočného stromčeka na Hlavnom námestí v Bruseli, ktoré je každý deň magnetom pre tisícky návštevníkov.

 

Národná bezpečnostná rada má dnes popoludní prehodnotiť súčasný štvrtý, teda najvyšší stupeň ohrozenia pre belgickú metropolu a celý bruselský región.

Zatiaľ platí zvýšená prítomnosť vojakov a policajtov v uliciach mesta, ktorí už tretí deň po sebe strážia vládne budovy, inštitúcie EÚ a ďalšie citlivé ciele. Väčšina obchodov je otvorená, rovnako aj kaviarne a reštaurácie v meste. O zákazníkov v obchodoch nie je núdza, parkoviská pred supermarketmi sú preplnené ako po bežné dni.

 

Zatvorené sú dnes všetky typy škôl, od jaslí až po univerzity, pričom na bránach visia oznámenia o tom, že ide o bezpečnostné opatrenie. Mimo prevádzky sú aj múzeá, kiná, kultúrne domy, plavárne a športové strediská.

 

Ministerka školstva za oblasť Valónsko-Brusel Joelle Milquetová dnes uviedla, že treba zaistiť, aby boli v utorok všetky školy vrátane univerzít znovu otvorené. Upozornila, že na školách zrejme dôjde k sprísneniu bezpečnosti a tiež k posilneniu kontrol pri vstupe do školských budov.

 

Milquetová pripomenula, že rozhodnutie zavrieť školy kvôli najvyššiemu stupňu ohrozenia je bezprecedentné, lebo v doterajšej povojnovej histórii krajiny k tomu nikdy nedošlo.

 

Pobočky niektorých veľkých bánk zostali zavreté, pričom ich zamestnanci dostali možnosť pracovať z domu, rovnako ako aj časť úradníkov inštitúcií Európskej únie.

 

Pre oblasť dopravy aj dnes platilo, že bruselské metro bolo aj dnes mimo prevádzky a električky jazdili iba na úsekoch bez podzemnej dráhy.

Univerzitná nemocnica Sait-Luc zrušila všetky nadnes naplánované konzultácie. Bruselské nemocnice obmedzili návštevné hodiny a prijali zvýšené bezpečnostné opatrenia.

 

Belgický minister vnútra Jan Jambon v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL priznal, že belgická metropola nie je úplne paralyzovaná a že život v mnohých smeroch pokračuje v bežných koľajach.

 

Medzitým federálna polícia potvrdila, že dnes krátko po obede došlo k ďalším piatim raziám v Bruseli a dva policajné zákroky zamerané na hľadanie teroristov na úteku sa konali v meste Liege.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies