Život orlej rodinky Arnoldovcov môže verejnosť sledovať on-line

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 13:41 • 2 min
Život orlej rodinky Arnoldovcov môže verejnosť sledovať on-line

VYSOKÉ TATRY - Správa Tatranského národného parku (TANAP) v úzkej spolupráci s tímom internetového portálu www.kukaj.sk spustila on-line prenos "z domácnosti" na Slovensku najsledovanejšej rodinky orlov krikľavých.

slovakia

left justify in out

"Zničený kamerový systém po májovej veternej smršti nahradila nová technika. Odteraz si môže verejnosť znovu vychutnávať unikátne zábery z nového hniezda Arnoldovcov," informoval riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.
     

Ochranárom sa nedávno podarilo zistiť, že orol Arnold, ktorého návrat domov zo zimoviska v Afrike mohla verejnosť sledovať pomocou solárnej GPS vysielačky, je vlastne samička. "Už to vieme dávnejšie, využili sme tú príležitosť, že sme spustili nad ich hniezdom on-line prenos, a tak môžeme ľudí o tom informovať. Arnolda sme teda premenovali na Aničku, ktorá momentálne sedí na vajciach," zdôraznil Majko.
     

Prvý signál o tom, že ochranári nemajú o pohlaví sledovaného orla správne informácie, prišiel, keď Arnold, resp. Anička priletel a samica mu nosila myši do lesa. "Vtedy sme spozorneli, že asi to bude naopak. Potom pri párení to nebolo možné vidieť, keďže sme to sledovali na veľkú vzdialenosť, až keď sme videli, že sedí na vajciach a samec nosí potravu, sme si boli istí, že Arnold je samica," dodal Majko. Vizuálne sa pohlavie týchto jedincov podľa neho nedá zistiť, keďže sú úplne rovnakí. Pokiaľ je teda orlica trošku menšia ako zvyčajne, dá sa to ľahko popliesť, keďže samica je väčšinou väčšia ako samec. 
     

"Keď sme Arnolda odchytili, tak sme ho nechceli dlho stresovať a určili sme, že je to samec. Na 100 percent by sa to dalo potvrdiť jedine odberom DNA vzorky, čo sme nerobili," objasnil Majko. Podľa ochranárov je však dôležité, že orol, ktorého sledovali, sa vrátil v poriadku a zahniezdil. Meno Anna vybrali ešte pred rokom, v prípade, že to bude samička. Partner Aničky momentálne vysielačku nemá, ochranári však už na tom pracujú. "Na jeseň by sme už chceli sledovať párik, teda pohyb a odlet na zimovisko oboch jedincov, či pôjdu spolu, či sa spolu vrátia, kadiaľ pôjdu atď. Máme pred sebou nové výzvy a je v tomto smere sa čím zaoberať. Všetko však závisí od peňazí, keďže tieto aktivity nie sú hradené zo štátneho rozpočtu, ale z príspevkov sponzorov," uzavrel riaditeľ Správy TANAP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies