Život na amsterdamskom letisku sa vrátil do normálu

NETKY.SK • 16 December 2017, 08:10 • 2 min
Život na amsterdamskom letisku sa vrátil do normálu

HAAG - Služby na letisku Schiphol v holandskom Amsterdame sa v piatok vrátili do normálu po tom, čo muž oháňajúci sa nožom ohrozoval vojenskú políciu v jej letiskovej kancelárii, rozbil okno a policajti ho následne postrelili do nohy.

slovakia

left justify in out

Policajný hovorca Stan Verberkt neskôr oznámil, že muž bol očividne duševne narušený a nič nenaznačuje teroristický motív činu.

Incident sa stal pri Schiphol Plaza, verejne prístupnej hlavnej nákupnej zóne letiska, kde sú obchody, bary a reštaurácie - táto zóna sa však nachádza ešte pred priestormi letiska, kde sa vykonávajú kontroly batožiny a bezpečnostné kontroly. Schiphol Plaza museli počas incidentu evakuovať, ale už ho znovu otvorili pre verejnosť. Predstavitelia železníc povedali, že vlaky mali na krátky čas prikázané nezastavovať v podzemnej stanici letiska.

Podľa polície nikto ďalší okrem útočníka neutrpel zranenia a všetky letiskové priestory sú už bezpečné.

Útočníka identifikovala polícia na Twitteri ako 29-ročného muža z holandského mesta Haag, ktorý bol známy predchádzajúcimi násilnými incidentmi na letisku.

Úrady informovali, že prípad neovplyvnil odlety ani prílety, uviedla agentúra DPA.

Muž s nožom vošiel v piatok do kancelárie vojenskej polície na letisku Schiphol a personál ohrozoval nožom, ale rozbil aj okno. Policajti reagovali tak, že postrelili muža do nohy. Útočník je hospitalizovaný v nemocnici.

Ďalšie podrobnosti o mužovom zdravotnom stave nie sú dostupné. Prebieha vyšetrovanie prípadu.

Zvuky streľby vyvolali určitú paniku v spomínanej zóne Schiphol Plaza - ľudia kričali a utekali k východu, opísali situáciu svedkovia.

Čašníčka v kaviarni pre holandskú televíziu povedala, že niektorí ľudia hľadali úkryt v kuchyni kaviarne. "Boli naozaj vydesení," dodala.

Predstavitelia letiska oznámili, že nákupná a gastronomická zóna začala normálne fungovať už do pol hodiny od rušivého incidentu.

Schiphol sa nachádza na okraji Amsterdamu a patrí k najrušnejším letiskám v Európe, pričom piatok býva najrušnejším dňom z celého týždňa.

V apríli 2016 vyvolal veľký bezpečnostný poplach v Schiphole opitý Poliak, ktorý tvrdil, že je terorista.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona