Život každého Číňana budú známkovať počítače: Za nízky kredit prídu tvrdé sankcie

NETKY.SK • 27 Október 2016, 20:11 • 2 min
Život každého Číňana budú známkovať počítače: Za nízky kredit prídu tvrdé sankcie

PEKING - Čínska vláda chce do roku 2020 vytvoriť základy pre obrovskú databázu, v ktorej sa úrady o Číňanoch dozvedia prakticky úplne všetko. Informoval český web idnes.cz.

slovakia

left justify in out

Ich život potom počítače premenia na jediné číslo – tzv. sociálny kredit, ktorý sa bude rásť alebo klesať podľa stanovených kritérií.

 

Bodovací systém bude hodnotiť politické zmýšľanie, finančnú disciplínu alebo starostlivosť o rodičov. 

 

Systému sa nemožno vyhnúť, bude doň zaradený každý z 1,3 miliardy občanov. Za dobrý (vysoký) kredit budú udeľované odmeny napríklad vo forme zliav v internetových obchodoch či dobrého umiestnenia v zoznamke. Za nízky kredit budú zase hroziť tvrdé sankcie, človek môže prísť o prácu, nepustia ho do luxusnej reštaurácie, dostane zákaz cestovať a jeho dieťa sa nedostane na kvalitnú školu.

„Nedôveryhodní“ ľudia prídu o možnosť žiadať o sociálne dávky alebo oprenájom štátnych pozemkov.

 

„Všetci sa musíme zamerať na vytvorenie systému kontroly nad kreditmi, na varovania a tresty. Ak dôjde k porušeniu dôvery na jednom mieste, sankcie budú uvalené všade,“ píše sa v koncepcii ústredného výboru čínskych komunistov, ktorú v septembri zverejnil Rogier Creemers z Oxfordskej univerzity.

 

Bodovací systém má byť realitou o tri roky, no skúšajú ho už teraz

TheWashington Post informoval, že obyvatelia okresu Suej-ning v provincii Tiang-su už body zbierali, pričom ich mohli dosiahnuť tisíc.

Za drobné dopravné priestupky im strhli o 20 bodov, za jazdu pod vplyvom alkoholu alebo na červenú 50 bodov. Toľko isto bodov „stála“ aj ponuka úplatku alebo nedostatočná starostlivosť o starých rodičov.

 

Obzvlášť prísne sa bolo ohováranie na internete, za ktoré úrady strhli až 100 bodov.

 

Stav kreditného občana tu donedávna delil ľudí na štyri vrstvy. Premianti v skupine A mali prednosť pri nábore do armády a zvláštny prístup aj pri prijímaní do komunistickej strany. Taktiež mohli dostať príspevok na začatie podnikania. Skupina D naopak prišla o štátnu podporu.

Suej-ningské úrady nakoniec od kastovania ustúpili. Ľudia sa sťažovali, že systém pripomína „karty dobrého občana“, ktoré Číňanom v 30.-tych rokoch prideľovala japonská okupačná správa.

Na sociálnych sieťach sa strhla búrlivá kritika, že známkovať úradníkov by mali občania a nie naopak.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona