Život albína v Afrike je prekliatie, časti ich tiel používajú pre čarodejnícke praktiky

NETKY.SK • 14 September 2015, 21:23 • 2 min
Život albína v Afrike je prekliatie, časti ich tiel používajú pre čarodejnícke praktiky

Albinizmus je celoživotná diagnóza prejavujúca sa nedostatkom hnedého farbiva (melanínu), a v priemere postihuje jedného z 20 tisíc ľudí vo svete. V subsaharskej Afrike je ich počet častejší a v Tanzánii sa ako albín narodí jeden z 1400.

slovakia

left justify in out

Albinizmus sprevádza veľké množstvo zdravotných komplikácii a lekári sú v tejto oblasti bezradní. Z dermatologického hľadiska, majú albíni okrem popálením od slnka, zvýšené riziko vzniku zhubného melanómu. Pigment absentuje aj v ich dúhovkách a slnko tak vážne ohrozuje ich oči, ktoré má veľká časť albínov poškodené. Musia sa preto neustále chrániť pred slnkom odevom vrátane pokrývky hlavy či rukavíc a okuliarov s UV filtrom. Fáma, že majú albíni červené oči je nepravdivá, ľudské oko je totiž na rozdiel od zvieracieho príliš hlboké na to, aby cez neho presvítalo pozadie s cievkami. Ľudí postihnutých albinizmom často sužuje aj vzýšené krvácanie, tvorba modrín, či problémy s obličkami a pľúcami.

 

Albíni sa vyskytujú aj v Európe, avšak ich vzhľad nebije do očí tak ako v Afrike, ktorá je pre nich stelesneným peklom. Pohľad na utrpenie albínov a tamojšej oblasti priniesol časopis Dobré zdravie. Africké kmene im prisudzujú magickú moc, a okrem divej zvery sú terčom aj pre lovcov albínov. Niektorí Afričania, totiž veria, že albíni sa zrodili na to, aby škodili ich rodinám a blízkym.

 

Rôzni šamani im dávajú amputovať končatiny, aby z nich získali magickú moc či uvarili ,,liečivú zmes“, a rybári dokonca vpletajú ich vlasy do svojich sietí v nádeji, že im prinesú šťastie. Ďalším spôsob je aj zahrabávanie kostí albínov do zeme, spomínaní Afričania veria, že sa premenia na diamanty. Desivým faktom, je i to, že v Tanzánii vraj stojí kolekcia z albína (uši, krv, vlasy, jazyk, končatiny a genitálie) 75 tisíc dolárov. Prípady prenasledovania a zabíjania albínov evidujú aj v Keni, Kongu, Burundi či Ghane.

 

Vlády sa albínov snažia chrániť oddeľovaním ich od rodiny a komunity. V Malawi dokonca albínov stáži aj armáda.

Beloch alebo černoch? Otázka, ktorú si albín narodený africkej matke asi ťažko zodpovie. ,,Som symbolom rasovej jednoty,“ povedala albínska modelka Refilve Modeselleo narodená v Juhoafrickej republike. Albíni vo filmovej tvorbe bohužiaľ často znázorňujú zloduchov, ako napríklad vraždiaci mních Sílas v Da Vinciho kóde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies