Živočíšna výroba je podľa Csicsaia v absolútnom suteréne

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 09:51 • 2 min
Živočíšna výroba je podľa Csicsaia v absolútnom suteréne

BRATISLAVA - Živočíšna výroba na Slovensku je v absolútnom suteréne, hoci kvalita ošípaných od slovenských chovateľov jednoznačne prevyšuje kvalitu z dovozu, myslí si predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Gabriel Csicsai (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

„Nielen mliečna kríza vážne ohrozuje poľnohospodárov. Už roky zápasia s problémami aj chovatelia ošípaných,“ upozorňuje.

 

Na Ministerstve pôdohospodárstva SR sa v závere minulého týždňa stretli zástupcovia Zväzu chovateľov ošípaných so šéfkou rezortu Gabrielou Matečnou (nominantka SNS) a predsedom Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Csicsaiom. Poslanec za Most-Híd v tejto súvislosti poukázal na alarmujúce fakty, ktoré už dlhé roky tlačia na kolená domácich chovateľov ošípaných. "Kým vo výrobe mlieka sme ešte sebestační, čo sa týka bravčového mäsa, produkujeme ani nie polovicu domácej spotreby a z toho vyvezieme polovicu za hranice. Polovica našich prasníc je v rukách zahraničných investorov, pritom kvalita ošípaných slovenských chovateľov je rozhodne vyššia ako za hranicami. Faktom je, že aj produkčné a reprodukčné ukazovatele sa v chovoch slovenských prasníc vyrovnajú svetovej špičke. Je preto o to zarážajúcejšie, že títo naši chovatelia roky doslova len živoria," podčiarkol Csicsai.

 

Predseda parlamentného výboru zároveň pripomenul, že ceny jatočných ošípaných, ako aj ostatných potravinárskych komodít sa riadia cenami trhu, pričom v tejto súvislosti platí, že naši producenti bravčového mäsa nie sú pre ceny absolútne konkurencieschopní, nie však vlastnou vinou. “Musíme si uvedomiť, že slovenským chovateľom chýbajú doteraz ignorantsky nepriznané stupne vertikálnej integrácie, od prípravy vstupov kŕmnych zmesí cez spracovateľské možnosti a čo je najdôležitejšie, chýba priamy odbyt vlastnej produkcie,“ vysvetlil Csicsai. Upozornil, že zatiaľ čo priekupníci, spracovateľský priemysel a najmä obchodné reťazce sa môžu správať trhovo a neúprosne stláčať ceny dole, predovšetkým v záujme maximálneho zisku, slovenskí producenti mäsa, ako aj ostatných komodít sú neustále v znevýhodnenej pozícii, nútení takpovediac ťahať za kratší koniec. „Jednorazové finančné injekcie síce vždy pomôžu uhasiť akútny požiar, ale kým nedôjde k systémovému riešeniu na osi výrobca - spracovateľ - predaj, takto vynaložené peniaze budú vždy len chabou záplatou a z dlhodobého hľadiska pôjde v konečnom dôsledku len o premrhané zdroje,“ dodal.

 

Jediným efektívnym riešením, ktoré zvýši konkurencieschopnosť a dokáže zabezpečiť stabilitu a prežitie chovateľov, je podľa Csicsaia aktívny prístup k spracovateľským a odbytovým kapacitám. „Musíme vybudovať spoločné a priame odbytové príležitosti a to výlučne pre domácich chovateľov. Som presvedčený, že v prípade ošípaných môže kľúčovú úlohu zohrať Zväz chovateľov ošípaných a byť skutočne nasledovaniahodným príkladom," konštatoval poslanec Mosta-Híd.

 

Csicsai tvrdí, že je najvyšší čas, aby sa zdroje z Programu rozvoja vidieka konečne využili koncepčne. "Len tak sa môžeme účinne brániť tlaku obchodných reťazcov, ktorých nanajvýš diskutabilná obchodná politika zhodila slovenskú živočíšnu výrobu na samé dno národného hospodárstva,“ spresnil. Z hľadiska zamestnanosti, podielu na HDP, ale aj v súvislosti s ohodnotením ľudí pracujúcich v poľnohospodárstve je podľa jeho slov slovenská živočíšna výroba v absolútnom suteréne. „Očakávam od koaličných partnerov, predovšetkým na úseku financií, že budú počúvať odbornú verejnosť aj vedenie agrorezortu, pretože máme pripravené návrhy na konkrétne riešenia," uzavrel Csicsai.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona