Živnostníkom bez zamestnancov sa viac vyplatí evidencia než účtovníctvo

NETKY.SK • 21 August 2012, 11:29 • 2 min
Živnostníkom bez zamestnancov sa viac vyplatí evidencia než účtovníctvo

Živnostníkom bez zamestnancov sa viac vyplatí evidencia než účtovníctvo - Radíme Pokiaľ ste živnostník a plánujete vykonávať svoju činnosť samostatne, čiže bez zamestnancov, daňová evidencia je výhodnejšia než jednoduché účtovníctvo. Dôvodom je najmä skut

slovakia

left justify in out

img

Pokiaľ ste živnostník a plánujete vykonávať svoju činnosť samostatne, čiže bez zamestnancov, daňová evidencia je výhodnejšia než jednoduché účtovníctvo. Dôvodom je najmä skutočnosť, že daňovník, ktorý vedie daňovú evidenciu nie je povinný viesť účtovníctvo. Z tohto dôvodu nemusí platiť za účtovnícke služby, prípadne za obstaranie účtovného softvéru.
      "Povinnosť viesť účtovníctvo je spojená s možným rizikom vyrubenia pokuty za porušenie účtovných predpisov, to znamená, že v prípade, že sa daňovník rozhodne viesť daňovú evidenciu, toto riziko sa u neho eliminuje," informoval šéf poradenstva spoločnosti Accace Peter Pašek.
      Vedenie agendy vo forme jednoduchého účtovníctva odporúča Pašek hlavne tým daňovníkom, u ktorých existuje predpoklad uplatňovania rezervy na lesnú pestovateľskú činnosť; na uzavretie, rekultiváciu a monitorovanie skládok po ich uzavretí; či na nakladanie s odovzdaným elektro-odpadom z domácností. Dôvodom je najmä to, že tieto rezervy môže tvoriť a daňovo uznať len ten daňovník, ktorý o nich účtuje. Daňovníci, ktorí by sa rozhodli pre daňovú evidenciu, by v tomto prípade stratili možnosť uplatnenia uvedených rezerv.
      Aké sú podmienky prechodu živnostníka z jednoduchého účtovníctva na zjednodušenú daňovú evidenciu? V súlade so Zákonom o dani z príjmov môže daňovú evidenciu viesť len ten živnostník, ktorý svoju podnikateľskú činnosť vykonáva samostatne a dosiahol z tejto činnosti v bezprostredne predchádzajúcom zdaňovacom období príjmy nepresahujúce sumu 170.000 eur. Prechod na daňovú evidenciu nepodlieha oznamovacej povinnosti voči daňovému úradu.
      "Výhodou skutočnosti, že sa daňovník nepovažuje za účtovnú jednotku spočíva hlavne v tom, že daňový úrad nie je oprávnený vykonať u neho kontrolu dodržiavania účtovných predpisov a za prípadné porušenie vyrubiť pokutu," skonštatoval Pašek. Daňovník, ktorý nie je považovaný za účtovnú jednotku, takisto nezostavuje účtovnú závierku v podobe výkazu o majetku a záväzkoch a výkazu o príjmoch a výdavkoch.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies