Živnostníkom a SZČO Sociálna poisťovňa postupne doručuje oznámenia o odvodoch

NETKY.SK • 23 August 2015, 15:31 • 2 min
Živnostníkom a SZČO Sociálna poisťovňa postupne doručuje oznámenia o odvodoch

BRATISLAVA - V týchto dňoch sú postupne samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) a živnostníkom doručované zo Sociálnej poisťovne oznámenia o ich novej odvodovej povinnosti od júla 2015.

slovakia

left justify in out

Termín ich splatnosti je 2. september 2015.

 

Sociálna poisťovňa pripomína, že ak niektorí živnostníci už zaplatili poistné a táto suma sa nezhoduje s výškou poistného, ktoré im doručila poisťovňa po opravení údajov z Finančnej správy SR, aby v prípade, ak zaplatili viac, ako im prišiel výmer, počkali na vrátenie preplatku zo Sociálnej poisťovne. Majú však aj možnosť o vrátenie preplatku Sociálnu poisťovňu priamo požiadať. Ak majú starší dlh, preplatok bude započítaný na túto dlžnú sumu.

 

Ak zaplatili menej, ako im prišiel výmer, musia rozdiel doplatiť do 2. septembra 2015. Treba pritom správne identifikovať platbu.

 

Sociálna poisťovňa upozorňuje na to, že termíny splatnosti odvodov za júl a august 2015 budú nasledovať krátko po sebe, preto vyzýva živnostníkov/SZČO k pozornosti. V prípade, že živnostníci platia odvody mesačne poštovou poukážkou alebo platobným príkazom v banke, poisťovňa odporúča, aby boli platby za oba mesiace realizované oddelene.

 

V prípade trvalých príkazov platba za oba mesiace môže byť odoslaná naraz v jednej sume so špecifickým symbolom 88.

 

Ak má SZČO/živnostník pochybnosti o výpočte odvodovej povinnosti, ktorý dostal zo Sociálnej poisťovne, najlepšie urobí, ak pre kontrolný výpočet prinesie do svojej pobočky poisťovne daňové priznanie.

 

Sociálna poisťovňa ubezpečuje SZČO a živnostníkov, že za zaplatenie júlových odvodov v termíne 2. september 2015 im nehrozia žiadne sankcie ani penále z omeškania.

TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies