Živnostníci so splátkami by mali mať hradenú plnú ZS

NETKY.SK • 14 Január 2015, 11:10 • 2 min
Živnostníci so splátkami by mali mať hradenú plnú ZS

BRATISLAVA - Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré splácajú svoje podlžnosti na zdravotnom poistení, budú i naďalej vedené ako dlžníci, avšak po novom majú mať nárok na úhradu celej zdravotnej starostlivosti (ZS) hradenej z verejného zdravotného poistenia.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti platí, že hoci živnostník dlžnú sumu zdravotnej poisťovni riadne spláca, tá je povinná mu zaplatiť len neodkladnú zdravotnú starostlivosť, na úhradu plánovanej operácie či kúpeľnej liečby nárok nemá. Zmeny v zákone o zdravotnom poistení navrhuje zaviesť ministerstvo zdravotníctva (MZ). "Osoba teda bude zverejnená v zozname dlžníkov, nakoľko jej dlh stále trvá, avšak nakoľko splátkový kalendár plní, bude mať nárok na celú zdravotnú starostlivosť, t.j. nielen na neodkladnú," vysvetľuje plánovanú novinku rezort. Legislatívu začiatkom roka odobrila vláda, na najbližšej schôdzi by sa ňou mal zaoberať aj parlament. 

 

Na súčasný stav a komplikácie, ktoré spôsobuje živnostníkom so splátkovými kalendármi, ako neuhrádzanie liečby či liekov, upozornil pred časom nezaradený poslanec Martin Chren. Poukazoval na to, že dlžníci a neplatiči sú hádzaní do jedného vreca. 

 

Do zoznamu dlžníkov sa dostane platiteľ poistného, ktorý má nedoplatok na poistnom viac ako 10 eur, alebo nezaplatil preddavok na poistné za tri mesiace v príslušnom kalendárnom roku. I toto posledné ustanovenie sa však má zmeniť. MZ navrhuje, aby pre zaradenie dlžníka do zoznamu dlžníkov postačovalo, že nemá uhradené preddavky za akékoľvek najmenej tri mesiace. "V súčasnosti musí zdravotná poisťovňa jednak čakať so zaradením neplatiča do zoznamu prvé tri mesiace v roku, t.j. najskôr ho môže zaradiť v mesiaci apríl a tiež nemožno zaradiť neplatiča, ktorý neuhradil preddavky na prelome rokov," konštatuje ministerstvo. Rezort s novinkami nekončí, presadiť chce tiež to, aby v prípade, že suma neuhradených preddavkov bude vyššia ako sto eur, nemusela byť splnená podmienka aspoň troch mesiacov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona