Živnostníci si musia preveriť odvodovú povinnosť do Sociálnej poisťovne

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 09:32 • 2 min
Živnostníci si musia preveriť odvodovú povinnosť do Sociálnej poisťovne

BRATISLAVA - Dôležitý termín pre živnostníkov a všetky samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) je už každoročne 1. júl.

slovakia

left justify in out

"Potrebné je, aby si SZČO preverila, aké povinnosti jej v súvislosti s týmto termínom vznikajú – napríklad povinnosť prihlásiť sa do Sociálnej poisťovne (SP), odhlásiť sa, prípadne zmeniť platbu, pretože sa zmenila výška sumy poistného na základe daňového priznania za predošlý rok," upozornil hovorca SP Peter Višváder. 

 

Živnostníci a ostatné SZČO, ktoré nemali odvodovú povinnosť, napríklad v minulom roku podnikať ešte len začali, alebo mali rok predtým, v roku 2012, príjem nižší, ako je zákonom stanovená hranica, mali by pamätať najmä na nasledujúce povinnosti: 

 

SZČO, ktorá nie je k 30. júnu 2014 povinne poistená a za rok 2013 dosiahla príjem 4830,01 eura a viac, od 1. júla 2014 jej vzniká povinné poistenie SZČO. 

 

"Takáto osoba je povinná najneskôr do 9. júla 2014 prihlásiť sa v pobočke Sociálnej poisťovne na nemocenské a dôchodkové poistenie na tlačive Registračný list FO a je povinná začať platiť poistné na sociálne poistenie. Prvýkrát ho zaplatí za júl 2014 do 8. augusta 2014," pripomenul Višváder.

 

Naopak, odvodová povinnosť voči Sociálnej poisťovni zaniká tej povinne poistenej SZČO, ktorá za rok 2013 dosiahla príjem v sume rovnajúcej sa 4830 eur a menej.

 

"Povinné sociálne poistenie jej zaniká dňa 30.júna 2014 a za júl 2014 už v auguste neplatí poistné. V tomto prípade je povinná odhlásiť sa z nemocenského a dôchodkového poistenia najneskôr do 8. júla 2014 na tlačive Registračný list FO," dodal hovorca SP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies