Živnostníci majú podozrenie, že od začiatku bolo úmyslom Váhostavu nezaplatiť faktúry

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 14:55 • 2 min
Živnostníci majú podozrenie, že od začiatku bolo úmyslom Váhostavu nezaplatiť faktúry

BRATISLAVA - Prezídium Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ) sa taktiež zaoberá problémami malých podnikateľov a živnostníkov, ktoré im spôsobila stavebná spoločnosť Váhostav. Uviedol to SŽZ v otvorenom liste - výzve, adresovanom vláde SR a Národnej rade (NR) SR.

slovakia

left justify in out

"Spolu s ostatnými máme podozrenie, že od začiatku bol úmysel Váhostavu faktúry nezaplatiť, keď firma vysúťažila zákazky za 45 až 50 % rozpočtových nákladov na dielo. Jednoznačne kalkulovali, že ak nebude dosť financií na zaplatenie všetkých faktúr, tak využijú inštitút reštrukturalizácie. Veď iným firmám to vyšlo, tak prečo by to neurobili? Teda jasný úmysel," poznamenal okrem iného v otvorenom liste živnostenský zväz.

 

SŽZ podporuje mimoriadne zasadnutie parlamentu a zároveň vyzýva vládu a poslancov NR SR, aby rokovali so zreteľom na požiadavky malých podnikateľov a živnostníkov. "Navrhujeme vyplatiť dlhy v prvom rade živnostníkom a malým firmám, a následne ostaným subjektom, ktoré prežijú záťaž problémov lepšie," navrhuje SŽZ.

 

Slovenský živnostenský zväz navrhuje účinnosť zákona o konkurze a reštrukturalizácii pre oblasť stavebníctva zrušiť, pretože "tento nedokonalý zákon je opakovane zneužívaný k podvodnému konaniu". "Reštrukturalizácia má opodstatnenie len pri investíciách, napríklad do výrobných prevádzok na preklenutie začatia výroby, ale nie pre oblasť stavebníctva."

 

Zväz požaduje legislatívne upraviť trestnoprávnu zodpovednosť pre tých podnikateľov, ktorí vo výberových konaniach výrazne podhodnotia svoje odbytové ceny. "Takéto konanie je úmyselné a teda trestné. Objektívnym dôkazom pre tieto prípady sú existujúce a praxou overené cenníky stavebných prác, bežne používané v stavebníctve," zdôrazňuje sa ďalej v otvorenom liste.

 

Živnostenský zväz žiada tiež také úpravy v legislatíve, aby dlhy pri reštrukturalizácii nezanikali nikdy, len v krajnom prípade by sa ich splatnosť posunula do ďalších rokov. Tým by sa eliminovala motivácia firiem konať v neprospech svojich dodávateľov.

 

"Požadujeme zastaviť obchádzanie zákona o splatnosti faktúr tým, že vo verejnom obstarávaní je požiadavka na zaplatenie faktúry až po dokončení diela, teda nie zákonných 60 dní, ale napríklad aj 2 roky a viac. Zabezpečovanie financií pre výstavbu má zaistiť investor, stavebná firma má dostať zaplatené vykonané práce, napríklad do 14 dní. S takými požiadavkami prichádzajú aj štátne inštitúcie, ktoré by mali byť vzorom v dodržiavaní zákonov," dodal SŽZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies