Živnostníci budú od januára 2013 pravdepodobne zdanení progresívne

NETKY.SK • 13 December 2012, 08:18 • 2 min
Živnostníci budú od januára 2013 pravdepodobne zdanení progresívne

Živnostníci budú od januára 2013 pravdepodobne zdanení progresívne - Radíme Jednou z ďalších významných zmien v účtovníctve živnostníkov bude od 1. januára iná sadzba dane zo zisku.

slovakia

left justify in out

img

Jednou z ďalších významných zmien v účtovníctve živnostníkov bude od 1. januára iná sadzba dane zo zisku. Hoci pre rok 2013 stále platí, že základ dane sa bude pri fyzických osobách (FO) zdaňovať 19 %, od nového roka pribúda progresivita zdanenia. Zavádza ju novela Zákona o dani z príjmu, ktorú už schválil parlament SR a čaká na podpísanie prezidentom.
      Nový zákon hovorí o zavedení vyššej, 25-% sadzby dane na zdaniteľné príjmy fyzických osôb, ktorých základ dane presiahne 176,8-násobok životného minima. Platným životným minimom sa pritom rozumie suma životného minima platná k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia, teda 194,58 eura.
      Vyššej sadzbe dane z príjmov FO tak bude podliehať od roku 2013 tá časť základu dane, ktorá presiahne 34.401,74 eura. "Progresia zdanenia sa bude týkať všetkých FO bez ohľadu na druh príjmov. Vyššia sadzba dane 25 % sa vzťahuje aj na SZČO," informoval Peter Pašek z poradenskej spoločnosti v oblasti účtovníctva Accace.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies