BRATISLAVA - Čím ste starší, tým viac potrebuje váš zrak podporu. Pravidelne odpočívajte, ale vyskúšajte aj špeciálne doplnky stravy, ktoré vášmu zraku môžu pomôcť. Aké vitamíny sa odporúčajú?
Doplnky stravy chránia oči pred poškodzovaním voľnými radikálmi, navyše sú prevenciou takzvanej makulárnej degenerácie. Toto ochorenie je najčastejšou príčinou straty zraku vo vyspelých krajinách. Čím teda oči správne kŕmiť?
Pre podporu zraku sa používajú výživové doplnky obsahujúce luteín a zeaxantín, osvedčili sa aj omeganenasycené mastné kyseliny a výťažky z čučoriedok, ďalej zinok, selén a vitamíny C, E a A. Tie vám oči chránia pred oxidačným stresom, pozor ale na vitamín E, ktorý pri prekročení dávky môže zvyšovať riziko vzniku rakoviny, najmä u fajčiarov.
Luteín a zeaxantín
Hrajú kľúčovú úlohu v ochrane sietnice pred voľnými radikálmi. Nájdete ich najmä v špenáte, keli, petržlene a pistáciách, ale tiež napríklad v zelenom hrášku, v žĺtku alebo červenom hrozne.
Vitamín A
Oči tento vitamín potrebujú, aby netrpeli na zápaly spojiviek a nezvyšovalo sa riziko poškodenia sietnice, čo môže viesť k šeroslepote. Najbohatšími zdrojmi vitamínu A sú pečeň, žĺtky, rybí tuk a mliečne výrobky.
Minerály
Minerály zinok a meď umožňujú ľudskému organizmu vstrebávať živiny a vitamíny. Rozsiahly skúšobný výskum ukázal, že vysoké dávky vitamínov s antioxidačným učinkom kombinované s oxidom zinočnatým a oxidom meďnatým môžu spomaliť rozvoj degenerácie sietnice.
Keď oči doslova "jedia"
Nasledujúce potraviny sú zvlášť vhodné pre oslabený zrak či ako prevencia pred očnými problémami.
Zelená listová zelenina
Nie je nič lepšie ako zelená listová zelenina. Tá je doslova "napchatá" luteínom a má takisto vysoký obsah vitamínov s antioxidačným učinkom. Najviac luteínu obsahuje kel, špenát a zelená petržlénová vňať.
Zelenina a ovocie s vysokým obsahom karotenoidov
Mnoho druhov ovocia a zeleniny vďačia za svoje prekrásne sfarbenie látke nazývanej karotenoid, ktoré majú pozitívne antioxidačné účinky. Ak sa bude na vašom tanieri pravidelne objavovať napríklad kukurica, cereálie, kivi, tekvica, cuketa, modré hrozno či zelená a oranžová paprika, zaistíte svojim očiam prísun potrebných karotenoidov a zároveň aj vitamínov s antioxidačným učinkom.
Ryby
Určité druhy rýb sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Ideálne sú losos, tuniak a makrela.
Vajcia
Charakteristické zafarbenie vaječných žĺtkov majú na svedomí opäť karotenoidy. Žĺtky vajec sú pravdepodobne najlepším zdrojom luteínu a zeaxantínu.
Zinok
Bohatým zdrojom zinku sú napríklad ustrice a iné mušle, ale tiež hovädzie mäso. Menšie množstvo zinku je možné najst v mlieku, syroch a pečive.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies