Živiny pre oči nie sú len v mrkve: Ktoré potraviny a živiny sú vhodné pre náš zrak?

NETKY.SK • 28 Júl 2018, 06:00 • 2 min
Živiny pre oči nie sú len v mrkve: Ktoré potraviny a živiny sú vhodné pre náš zrak?

BRATISLAVA - Čím ste starší, tým viac potrebuje váš zrak podporu. Pravidelne odpočívajte, ale vyskúšajte aj špeciálne doplnky stravy, ktoré vášmu zraku môžu pomôcť. Aké vitamíny sa odporúčajú?

slovakia

left justify in out

Doplnky stravy chránia oči pred poškodzovaním voľnými radikálmi, navyše sú prevenciou takzvanej makulárnej degenerácie. Toto ochorenie je najčastejšou príčinou straty zraku vo vyspelých krajinách. Čím teda oči správne kŕmiť?

 

Pre podporu zraku sa používajú výživové doplnky obsahujúce luteín a zeaxantín, osvedčili sa aj omeganenasycené mastné kyseliny a výťažky z čučoriedok, ďalej zinok, selén a vitamíny C, E a A. Tie vám oči chránia pred oxidačným stresom, pozor ale na vitamín E, ktorý pri prekročení dávky môže zvyšovať riziko vzniku rakoviny, najmä u fajčiarov. 

 

Luteín a zeaxantín

 

Hrajú kľúčovú úlohu v ochrane sietnice pred voľnými radikálmi. Nájdete ich najmä v špenáte, keli, petržlene a pistáciách, ale tiež napríklad v zelenom hrášku, v žĺtku alebo červenom hrozne. 

 

Vitamín A

 

Oči tento vitamín potrebujú, aby netrpeli na zápaly spojiviek a nezvyšovalo sa riziko poškodenia sietnice, čo môže viesť k šeroslepote. Najbohatšími zdrojmi vitamínu A sú pečeň, žĺtky, rybí tuk a mliečne výrobky.

 

Minerály

 

Minerály zinok a meď umožňujú ľudskému organizmu vstrebávať živiny a vitamíny. Rozsiahly skúšobný výskum ukázal, že vysoké dávky vitamínov s antioxidačným učinkom kombinované s oxidom zinočnatým a oxidom meďnatým môžu spomaliť rozvoj degenerácie sietnice.

 

Keď oči doslova "jedia"

 

Nasledujúce potraviny sú zvlášť vhodné pre oslabený zrak či ako prevencia pred očnými problémami.

 

Zelená listová zelenina

 

Nie je nič lepšie ako zelená listová zelenina. Tá je doslova "napchatá" luteínom a má takisto vysoký obsah vitamínov s antioxidačným učinkom. Najviac luteínu obsahuje kel, špenát a zelená petržlénová vňať.

 

Zelenina a ovocie s vysokým obsahom karotenoidov

 

Mnoho druhov ovocia a zeleniny vďačia za svoje prekrásne sfarbenie látke nazývanej karotenoid, ktoré majú pozitívne antioxidačné účinky. Ak sa bude na vašom tanieri pravidelne objavovať napríklad kukurica, cereálie, kivi, tekvica, cuketa, modré hrozno či zelená a oranžová paprika, zaistíte svojim očiam prísun potrebných karotenoidov a zároveň aj vitamínov s antioxidačným učinkom.

 

Ryby

 

Určité druhy rýb sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Ideálne sú losos, tuniak a makrela.

 

Vajcia

 

Charakteristické zafarbenie vaječných žĺtkov majú na svedomí opäť karotenoidy. Žĺtky vajec sú pravdepodobne najlepším zdrojom luteínu a zeaxantínu.

 

Zinok

 

Bohatým zdrojom zinku sú napríklad ustrice a iné mušle, ale tiež hovädzie mäso. Menšie množstvo zinku je možné najst v mlieku, syroch a pečive.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies