Živé kvety zverejnili videoklip k piesni To, čo nás spája

NETKY.SK • 15 November 2016, 10:46 • 2 min
Živé kvety zverejnili videoklip k piesni To, čo nás spája

BRATISLAVA - Slovenská kapela Živé kvety zverejnila videoklip k piesni To, čo nás spája, ktorú venovala zosnulému novinárovi Jurajovi Kušnierikovi.

slovakia

left justify in out

V novinke sa objavilo množstvo ľudí, ku ktorým mal Kušnierik počas života blízko alebo ich nejakým spôsobom ovplyvnil. Medzi nimi sú napríklad Michal Kaščák, Martin Valihora, Táňa Pauhofová, Juraj Kemka, Mário Gešvantner, Shina a Daniel Salontay z kapely Longital a mnohí ďalší. O réžiu sa postaral gitarista formácie Jakub Kratochvíl.

 


Skladba sa nachádza na albume Nové poschodia, ktorý Živé kvety vydali tento rok v júni. Základ skladby vznikol počas bratislavského Koncertu pre Juraja, kde speváčka a gitaristka skupiny Lucia Piussi povedala gitaristovi Petrovi Bálikovi kúsok budúceho refrénu - "To, čo nás spája, je silnejšie ako to, čo nás delí". "Povedal som jej, že by z toho bol skvelý refrén, o niekoľko dní som k tomu zložil jednoduchý gitarový riff a Lucia dopísala text aj s veršom - Myslím na Jurajka, na jeho odkaz svetu. Jeho smrť nás zomkla v jednu komunitu. On ďalej žije dýcha, chodníkmi medzi nami, väčší než naša pýcha, veľkými písmenami diktuje. Pri nahrávaní na album Nové poschodia sme oslovili aj rappera Lyrika z Modrých hôr, ktorý svojím vkladom skladbu posunul do ďalších sfér, náramne to sadlo," prezradil Bálik. Na skladbe sa podieľal aj producent Erik "Losos" Horák.


Pieseň To, čo nás spája sa objaví aj na pripravovanej kompilácii Ostrov hudby, ktorá ponúkne celkovo 23 doteraz nevydaných či nových piesní rôznych interpretov z vydavateľstiev Slnko Records, Gergaz, Deadred, Ajlavmjuzik a značky Real Something. Na album, ktorý je spomienkou na odkaz Juraja Kušnierika, prispeli aj Korben Dallas, Fallgrapp, Bulp, Prezident Lourajder, Autumnist, The Ills či Longital. Kompilácia Ostrov hudby bude dostupná na stiahnutie 21. novembra prostredníctvom webstránky www.musicexport.sk. Fanúšikovia a fanúšičky si ju budú môcť kúpiť za ľubovoľnú cenu limitovanú spodnou hranicou päť eur.


Skupinu Živé kvety založili v roku 1994 spomínaní Lucia Piussi a Peter Bálik, ktorí sa medzičasom vypracovali aj na tvorivý tandem. Kapela je známa aj vďaka spolupráci s divadlom Stoka. Formáciu v súčasnosti tvoria okrem menovaných aj Agnes Lovecká (bicie, husle) a Juraj Mironov (basgitara, klavír, akordeón). Debutovali v roku 2000 eponymnou štúdiovkou, na ktorú nadviazali albumami V dobrom aj v zlom (2003), Na mojej ulici (2004), Sloboda (2005), Bez konca (2007), 12 + 1 (2008), Zlaté časy (2009), Spúšť (2010), Oľga, ideš svojím tempom! (2012) a spomínaným Nové poschodia. Na konte majú tiež živé nahrávky Perute (2011) a Živé kvety vo Vagóne (2013).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona