Žitný: Exministra Duckého nemohol zavraždiť Ukrajinec Oleg T.

NETKY.SK • 29 September 2016, 15:46 • 2 min
Žitný: Exministra Duckého nemohol zavraždiť Ukrajinec Oleg T.

BRATISLAVA - Ukrajinec Oleg T., voči ktorému v súčasnosti vedie už približne šesť rokov trestné konanie Generálna prokuratúra Ukrajiny, nemohol byť vrahom exministra hospodárstva a bývalého predstaviteľa Slovenského plynárenského priemyslu Jána Duckého. Domnieva sa slovenský bezpečnostný analytik Milan Žitný.

slovakia

left justify in out

V januári tohto roku uplynulo od vraždy 17 rokov. "Oleg T. bol oslobodený spod obžaloby krajským súdom SR v novembri 2000 pre nedostatok dôkazov a tento rozsudok potvrdil aj Najvyšší súd SR. Viaceré dôkazy dostatočne jasne ukazovali, že Oleg T. nemohol byť v čase streľby na Bajzovej ulici č. 12 (vo vchode do bytu exministra Duckého, pozn. TASR). Vyšetrovanie vychádzalo z výpovedí viacerých svedkov na Bajzovej ulici, ktorí videli vo vchode č. 12 neznámeho muža, ktorý sa tam zdržiaval od rána až do poludnia," uviedol dnes pre TASR Žitný.

 

Podľa jeho slov v tom čase ale Oleg T. bol preukázateľne inde. Aj súdny znalec z odboru telekomunikácií uviedol, že podľa lokalizácie mobilného telefónu Olega T. sa krátky čas pred streľbou Oleg T. nachádzal v Ivanke pri Dunaji, povedal ďalej analytik.

 

"Súd v odôvodnení rozsudku poznamenal, že vyšetrovanie nevenovalo väčšiu pozornosť kuriérovi z Popradu, ktorý priniesol Duckému obálku s nejakými dokumentmi na podpis z popradského Naftoprojektu. Ján Ducký sa s kuriérom stretol predpoludním v Hoteli Nivy a odtiaľ prišli spolu krátko popoludní k Duckému domov na Bajzovu ulicu. Keď došlo k streľbe, kuriér z miesta činu ušiel a neinformoval políciu o tom, čo sa stalo. Ani neskoršia výpoveď kuriéra nevniesla do jeho konania viac svetla a vyšetrovanie sa ďalej týmto smerom neviedlo. Vzhľadom na to, že dôkazy o neúčasti Olega T. na vražde Jána Duckého sú dostatočne preukázané, je na mieste vysloviť otázku, prečo orgány činné v trestnom konaní vedú voči Olegovi T. naďalej trestné konanie," dodal analytik Žitný.

 

Ukrajinské orgány takmer sedem mesiacov neinformovali Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR o tom, ako pokračuje trestné konanie voči Olegovi T. "Tento týždeň sme požiadali Veľvyslanectvo SR v Kyjeve o spoluprácu," uviedol pre TASR hovorca MS SR Peter Bubla. GP Ukrajiny prevzala trestné konanie voči Olegovi T. koncom leta 2010. Príslušné justičné orgány však slovenskú stranu nemuseli konkrétne informovať, pretože išlo a ide o vnútroštátne trestné konanie Ukrajiny.

 

Olega T. začiatkom leta 2007 slovenská prokuratúra opäť obžalovala z vraždy Duckého. Zastreleného ho našli 11. januára 1999 vo vchode panelového domu na Bajzovej ulici č. 12 v Bratislave. Bol zastrelený štyrmi strelami z pištole kalibru 7,65 mm. Oleg T. obvinenia viackrát poprel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies