Žitňanská: Zriadenie Európskej prokuratúry sa dostalo do finálnej fázy

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 17:21 • 2 min
Žitňanská: Zriadenie Európskej prokuratúry sa dostalo do finálnej fázy

BRATISLAVA - Zriadenie Európskej prokuratúry je po dnešnej Rade ministrov spravodlivosti a vnútorných vecí vo finálnej fáze. Na rokovaní Rady v Luxemburgu sa zúčastnila aj podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

slovakia

left justify in out

Po dohode na úrovni Rady sa očakáva udelenie súhlasu Európskeho parlamentu. Uvádza sa v tlačovej správe rezortu spravodlivosti. Zriadenie Európskej prokuratúry bolo hlavnou prioritou slovenského predsedníctva v Rade EÚ, pripomína rezort.

O návrhu zriadenia Európskej prokuratúry (EPPO) intenzívne rokovali zástupcovia členských štátov EÚ štyri roky. Ide o dôležitý návrh v oblasti boja s podvodmi súvisiacimi s príjmami a výdavkami rozpočtu EÚ. EPPO by mal predstavovať dôležitý nástroj proti trestným činom, ktoré sa dotýkajú finančných záujmov Únie, a pod jeho kompetenciu by malo patriť aj vyšetrovanie veľkých cezhraničných podvodov s DPH, priblížilo v tlačovej správe slovenské ministerstvo spravodlivosti. Slovenská republika víta súčasné všeobecné smerovanie návrhu, i keď návrh bude prijatý v režime posilnenej spolupráce pre chýbajúcu jednomyseľnú podporu členských štátov.

 

Posilnená spolupráca znamená, že nariadenie sa bude uplatňovať iba v štátoch, ktoré sa k tejto spolupráci pridajú. Osemnásť členských štátov, vrátane Slovenska, chce byť súčasťou užšej integrácie. Po dohode na úrovni Rady sa očakáva udelenie súhlasu Európskeho parlamentu. Nariadenie by mohlo byť uplatňované od roku 2020.

Ďalším návrhom, ku ktorému bolo schválené všeobecné smerovanie, je návrh smernice o boji proti praniu špinavých peňazí prostredníctvom trestného práva. Slovenská republika túto iniciatívu podporovala od začiatku. Cieľom návrhu je posilniť spoluprácu členských štátov EÚ v boji proti praniu špinavých peňazí. V rámci smernice bude harmonizovaná skutková podstata trestného činu prania špinavých peňazí, ako aj druh a výška súvisiacich sankcií.

 

V oblasti civilného práva bol dosiahnutý kompromis na znení návrhu smernice o zmluvách o dodávaní digitálneho obsahu, ktorý je súčasťou digitálnej agendy v oblasti justície. Návrh zaručuje rozumný režim vysokej ochrany spotrebiteľa a zároveň vytvára priateľské prostredie pre podnikateľov v Európskej únii vo vzťahu k dodávaniu digitálneho obsahu.

Ministri diskutovali aj o nenávistných prejavoch na internete a možných spôsoboch, ako proti nim čo najefektívnejšie bojovať. Ministerka Žitňanská podporila navrhované kroky na lepšie monitorovanie dodržiavania kódexu správania sa poskytovateľov internetových služieb.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies