Žitňanská: Zmena zákona môže ochrániť živnostníkov v krachujúcom Doprastave

NETKY.SK • 12 Máj 2014, 16:32 • 2 min
Žitňanská: Zmena zákona môže ochrániť živnostníkov v krachujúcom Doprastave

BRATISLAVA - Rýchla zmena zákona o konkurze a reštrukturalizácii ešte môže ochrániť drobných veriteľov krachujúceho Doprastavu. Tiež však aj štát, ktorému stavebný gigant dlhuje 6,57 milióna eur v podobe nezaplatenej pokuty vyrubenej protimonopolným úradom. Domnieva sa to poslankyňa Lucia Žitňanská (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

Žitňanskej strana podáva na májovú schôdzu celkom štyri legislatívne návrhy. Bývalá ministerka spravodlivosti chce zmeniť pravidlá reštrukturalizácie podnikov v prospech malých veriteľov. Tí sú podľa nej neraz odblokovaní z rozhodovania o výške uspokojenia pohľadávok aj keď sú na získaní peňazí od dlžníka najviac závislí.
     

Poslankyňa je presvedčená, že vypuklé to môže byť práve v prípade začatej reštrukturalizácie Doprastavu. „Myslím si, že je záujmom, aby nemohli byť malí veritelia vyšachovaní ani v prípade tejto firmy. Je to možné, ak Smer-SD novelu zákona podporí,“ uviedla.
     

Reštrukturalizačné konanie stavebnej spoločnosti bolo začaté 11. apríla. Žitňanská vysvetlila, že súd má 30 dní na to, aby povolil reštrukturalizáciu. Potom plynie rovnako dlhá lehota na prihlasovanie pohľadávok a následne má správca rovnako 30 dní na ich prípadné popretie. Celý tento proces by sa mal skončiť v polovici júla.
     

Aby novela pomohla drobným veriteľom, musela by začať platiť skôr, ako začne plynúť lehota na popretie pohľadávok. Žitňanská sa obáva, že prevažne živnostníci prídu o hlasovacie právo a o reštrukturalizačnom pláne a ich finančnom uspokojení budú rozhodovať len veľkí veritelia.
     

Podľa poslankyne by bolo vhodné schváliť zmenu zákona v skrátenom legislatívnom konaní. „Za istých okolností, keby mal Smer záujem, je to možné stihnúť aj v štandardnom legislatívnom procese,“ domnieva sa.
     

Zmena zákona by v tomto konkrétnom prípade mohla pomôcť aj štátu, upozornila Žitňanská. Doprastav totiž stále nezaplatil vysokú pokutu Protimonopolnému úradu za kartelovú dohodu pri výstavbe diaľnic. „Fakt, že táto sankcia je spochybnená na Ústavnom súde môže znamenať, že správca túto pohľadávku poprie. Štát by nemal pri reštrukturalizácii Doprastavu hlasovacie právo,“ vysvetlila.
     

Zmeny v zákone o konkurze a reštrukturalizácii pripravuje ministerstvo spravodlivosti Tomáša Boreca. Doposiaľ však neboli predložené do legislatívneho procesu. Podstatou Žitňanskej návrhu je, aby správcovia pri reštrukturalizácii zodpovednejšie pristupovali k popieraniu pohľadávok veriteľov a mali za takéto rozhodovanie väčšiu zodpovednosť. Aj v prípade, ak správca pohľadávku neuzná, by veriteľovi malo zostať hlasovacie právo pri schvaľovaní reštrukturalizačného plánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies